Сили оборони України створюють передумови для майбутніх наступальних операцій для звільнення Криму — деталі від Грабського

Ілюстративне фото: dw.com

Сили оборони України проводять тривалу роботу, щоб створити передумови для майбутніх наступальних операцій для звільнення Криму. Про це сьогодні, 13 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт Сергій Грабський.

За його словами, Сили оборони в цьому питанні концентруються на низці напрямів, один із яких — знищення систем протиповітряної оборони, щоб розчистити коридор уже для використання винищувачів F-16.

“Не забуваймо, що комплекси С-300 й С-400 створювалися саме для боротьби з F-16. Тому для того, щоб F-16 більш ефективно діяли в небі України, потрібно підготувати ґрунт. Ми говоримо про те, що ми знищуємо військові об’єкти противника без можливості їхнього відновлення, тому що Керченський міст, попри ті патетичні заяви, що він остаточно прив’язав Крим до Росії, не виконує тієї функції лінії постачання, яку він мав би виконувати. І давайте не забувати, кожна повітряна тривога в Криму призводить до закриття Керченського мосту, що серйозно, в рази знижує його пропускну здатність”, — сказав військовий експерт.

Грабський наголосив, що серйозно послаблюють можливості противника й удари по об’єктах критичної інфраструктури на території Криму.

“Зокрема, ось навіть буквально минулої доби було завдано удару, внаслідок чого відключилася електрика в Євпаторії та в найближчих пунктах. Ми знаємо, що таке Євпаторія, ми знаємо, які там гарнізони розташовані”, — сказав він.

Грабський переконаний, що без звільнення Криму говорити про закінчення розв’язаної Кремлем війни неможливо й безперспективно.

“Тому ми спостерігаємо удари по тій частині Миколаївської області, яка окупована, я кажу про Кінбурнську косу, й знищуємо там об’єкти противника. Триває методичне, послідовне знищення об’єктів на окупованій частині Херсонської області, створюючи передумови — можливо, не цього року, можливо, навіть, не наступного року, — передумови до майбутніх наступальних операцій, тому що внаслідок розтягування комунікації противник просто фізично не може забезпечити той темп поставок, який необхідний для ведення активних бойових дій. І це вже позначилося на бойових діях, тому що якщо ми порівняємо з вами кількість ударів, які наносить противник, й спроб наступу противника на сході, вони не співмірні з тією кількістю ударів й спроб наступу, які ми спостерігаємо на півдні”, — сказав військовий експерт.

Він зазначив, що на півдні практично лінія фронту стабільна, без будь-яких серйозних змін у найближчій перспективі.

Читайте також: Звільнення Криму буде нелегким завданням, — експерт

Нагадаємо, партизанський рух “Атеш” повідомив, що російські військові у зв’язку з активністю Збройних сил України на фронті посилюють захист Керченського (Кримського) мосту.

Прямий ефір