Понад 70 зіткнень сталося на фронті за добу — карта війни за 10 серпня (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Росіяни атакували Сумську область новим типом бомб. Як сказав голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх, вони мають двигун і летять удвічі далі та точніше. Військові ідентифікували такий боєприпас як гібрид між бомбою і ракетою, повідомляє FREEДОМ.

“За рахунок того, що цей пристрій комплектується як звичайна авіабомба, ефективність їхня значно збільшується за точністю. А якщо додається двигун, значить збільшується і дальність. Це серйозна проблема, її треба вирішувати насамперед. Її можна вирішити знищенням бомб на землі — бити по складах. Бити по аеродромах, де знаходяться носії. Знищувати в повітрі носії, а для цього потрібні зенітні ракетні комплекси (ЗРК) середньої й великої дальності”, — пояснив засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

Тим часом на фронті, зокрема, на Лиманському напрямку армія загарбників намагалася атакувати позиції українських військ поблизу Невського та Макіївки. Але бойові зіткнення завершилися без успіху для противника.

На Сіверському напрямку армія РФ намагалася знайти слабину в обороні української армії. Поблизу Білогорівки та Виїмки російські окупанти провели кілька атак, але отримали жорстку відсіч.

Торецьк загарбники продовжують піддавати авіабомбардуванням.

На Покровському ж плацдармі йде третина всіх боїв, він залишається однією з найбільш напружених ділянок фронту. Противник намагається потіснити українських захисників у районах Гродівки, Желанного та Олександрополя.

“Поступово деякі частини відтягуються з фронту. З півночі Харківської області, але є і ті підрозділи збройних сил (ЗС) РФ, які відтягуються і з інших ділянок фронту, зокрема з південної ділянки, Донецької ділянки. Це окремі батальйони, полки, зведені підрозділи, які перекидаються, зокрема, в Курську область”, — розповів військовий оглядач Денис Попович.

Ювелірну роботу операторів ударних дронів полку “Цунамі” бригади “Лють” показали в Національній поліції. Російські окупанти намагалися сховатися від українських безпілотників. Однак на кадрах видно, як після прицільних ударів, росіяни, які не встигли сховатися, отримали поранення, зазначають поліцейські.

Тим часом українська розвідка потопила ще одне російське судно в Криму. У ніч на 9 серпня морський дрон MAGURA (“Магура”) полював на швидкісний катер типу “Тунець”. Ще три судна росіян — пошкоджені. Їхній тип уточнюється. Російські окупанти використовують ці швидкісні транспортно-десантні катери для патрулювання акваторії Чорного моря та логістики.

Також, українські військові завдали удару по газовій вежі в акваторії Чорного моря, де розміщувалися російські військові та технічне обладнання для розвідки. Про це розповів речник Військово-морських сил Збройних сил України (ВМС ЗСУ) Дмитро Плетенчук. За його словами, загарбники використовували цю локацію для того, щоб подавати хибні сигнали GPS. За даними Плетенчука, противник закинув на вежу обладнання і до 40 осіб особового складу. Споруду знищили бійці берегових ракетно-артилерійських військ ВМС України.

“Російський Чорноморський флот закоркувався на своїй базі в Новоросійську. Судячи з усього, йому вже не вистачає палива. Оскільки дуже цілеспрямовано завдавали ударів по нафтобазах і нафтопереробних заводах (НПЗ) півдня РФ. НПЗ, аеродроми, склади з боєприпасами, штаби — це законні військові цілі, які повинні знищуватися”, — додав Попович.

Російські військові, у зв’язку з активністю ЗСУ на фронті, посилюють захист Керченського (Кримського) мосту. Зокрема, підтягнули ближче додаткові системи протиповітряної оборони (ППО), а також виставляють у два ряди баржі та забивають палі, боячись атак українських морських дронів. Про це інформує партизанський рух “Атеш”. Крім того, учасники підпільного опору на тимчасово окупованих Росією територіях виявили базу ППО на мисі Фіолент, яка забезпечує повітряну оборону Севастополя. Ця інформація має ключове значення для планування подальших дій Збройних сил України, йдеться в повідомленні руху.

Тим часом Сили оборони України за минулу добу ліквідували 1 160 російських військових. Загалом же від початку повномасштабного вторгнення РФ втрати армії загарбників становили понад 589 тис. Також українські військові за добу знищили сім російських танків, дев’ять бойових бронемашин, 60 артилерійських систем, одну реактивну систему залпового вогню (РСЗВ) і дві системи ППО. Крім того, Сили оборони України збили 47 безпілотних літальних апаратів (БпЛА) і одну крилату ракету. А також вразили понад 100 одиниць автомобільної, спецтехніки та цистерн із пальним.

Читайте також: Удар ЗСУ по військовому аеродрому “Липецьк” має важливе тактичне значення, — Попович

Прямий ефір