Під обстрілами та в страху: як проходить евакуація цивільного населення в Донецькій області (ВІДЕО)

Евакуація населення. Фото: t.me/VadymFilashkin

У Донецькій області оголошено примусову евакуацію родин із дітьми з населених пунктів, що розташовані поблизу лінії фронту. Щодня евакуаційні групи з прифронтових територій вивозять близько 500 людей, серед них — діти. Як відбувається переміщення жителів у Покровському районі дізнавалася кореспондентка телеканалу FREEДОМ Альона Грамова.

Траса Костянтинівка-Покровськ — одна з найнебезпечніших доріг на Покровському напрямку сьогодні. Дорога дуже сильно обстрілюється, війська РФ намагаються вийти на цю трасу і розірвати логістику, що може ускладнити як дії Сил української оборони, так і евакуацію цивільного населення, адже позаду ще багато населених пунктів, у яких мешкає велика кількість людей, зокрема й дітей.

Машини тут проносяться на великій швидкості. Дорога під постійним контролем російських розвідувальних дронів. А місцеві, які живуть під канонади фронту, не завжди знають, наскільки близько перебуває противник.

З початку серпня в області оголошено примусову евакуацію родин із населених пунктів, розташованих менш ніж за 10 км від лінії фронту. Тепер місцева влада і поліція мають вжити всіх заходів щодо вивезення людей із Селидового і Мирнограда. У цьому списку й інші населені пункти Покровського району.

У Новогродівці виразно чути, як гримить фронт, що наближається, який знаходиться за п’ять кілометрів від міста. Навіть російські FPV-дрони, ударні безпілотники літають над містом, тому тут потрібно бути гранично уважними й акуратними.

Новогродівку росіяни обстрілюють щодня. Дістається і самим евакуаційним групам, які поспішають врятувати людей.

“Сьогодні під час евакуації маломобільних груп населення стався обстріл FPV-дроном автомобіля, який мав вивезти людей. На щастя, обійшлося без жертв”, — розповіла заступник начальника гуманітарного штабу Новогродської міської ради Інна Федорова.

Багато місцевих бояться настання темряви, адже ночами місто починають масовано обстрілювати. Дехто намагається виїхати самостійно.

“Уже немає сил. У нас четвертий поверх, усе труситься скрізь. Усе ходором ходить, вікна вже не зачиняються, їх вириває, хоч вони й пластикові”, — сказала мешканка Новогродівки Алевтина.

Новогродівка — це перевальний пункт для багатьох жителів сусідніх сіл, розташованих поблизу фронту. Олександр уже вивіз свою сім’ю. Тепер тут перечікує обстріли, чоловік дуже хоче заїхати до сусідньої Миколаївки й забрати свої речі, каже там уже справжнє пекло.

“Ще дещо залишилося, от думаю, чи вийде забрати. Там стріляють “Гради”, дрони літають. Вчора клуб розбили”, — зазначив житель села Миколаївка Олександр.

85-річна Світлана Сергіївна теж чекає на приїзд евакуаційної групи. Проживши все життя в Новогродівці, на прощання з містом наважилася пройтися алеєю, де висять фотографії загиблих військовослужбовців.

“Я прийшла на алею, мені потрібно подивитися на тих людей, які захищали нас, розумієте”, — сказала вона.

Але не всі місцеві поспішають виїжджати. Хтось ще, як і раніше, працює, а хтось доглядає за літніми батьками.

У Новогродівці, де раніше проживало близько 7 тис. осіб, працює один продуктовий магазин. Закрито лікарню та аптеки. Тут немає води та газу та постійні перебої з електропостачанням. Місто відкрите тільки для людей із місцевою реєстрацією. Але ті, хто залишився, вірять, що фронт сюди не дійде.

Читайте також: “Нічого не залишилося, порожнє місце, самі дрова”: жителі Куп’янської громади рятуються від російських обстрілів (ВІДЕО)

Прямий ефір