У Росії недостатньо ППО, щоб захистити від ударів усі аеродроми та нафтобази, — Мусієнко

Супутниковий знімок авіабази "Морозовськ". Фото: Planet Labs Inc

У ніч на 3 серпня Сили оборони України завдали ударів по військових аеродромах та нафтобазах на території Росії. Однією з цілей став військовий аеродром у Морозовську Ростовської області. Ці удари по російських об’єктах вкотре продемонстрували нездатність РФ захистити свої стратегічні об’єкти. Про це сьогодні, 4 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

За його словами, це вже не перший “приліт” по аеродрому у Морозовську. Тому спостерігається дуже негативна реакція з боку багатьох російських військкомів, які нарікають на те, що Росія не зробила нічого для того, щоб надійно захистити аеродром.

“Водночас російські військкоми не заходять далеко у своїх судженнях і не запитують, чому так сталося. А це сталося тому, що сьогодні Росії не вистачає засобів протиповітряної оборони (ППО) для того, щоб захистити всі свої об’єкти. І це відбувається у тому числі через те, що чимало засобів ППО Сили оборони України знищили або суттєво пошкодили, що ускладнює їх використання. Другий момент — переважна кількість зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) зосереджені поблизу лінії фронту. Тому багато об’єктів на території Росії залишилися просто не прикриті, — розповів Мусієнко.

Він також додав, що інтенсивність завдання ударів Силами оборони України по військових об’єктах на території Росії суттєво зросла.

“Нещодавно видавництво “Форбс” дало статистику за липень. За його даними, за місяць Україна запустила 520 дронів углиб території Росії для ударів по військових об’єктах. Росія — 426. Це говорить про те, що Україна майже на 100 одиниць збільшила кількість дронів, які атакують об’єкти на території Росії порівняно з російськими атаками”, — зазначив керівник Центру військово-правових досліджень.

Він наголосив, що українські удари більш ефективні, вони досягають мети та завдають пошкоджень саме російським військовим об’єктам.

“Це говорить ще й про те, що Україна проводить систематичну роботу із завдання ударів, у тому числі по військових аеродромах, за допомогою дронів українського виробництва. І ми бачимо еволюцію в їхньому виробництві, тому що кількість при кожній атаці збільшується. Крім того, їхня робота відрізняється ефективністю”, — акцентував експерт.

Він акцентував, що Україна, на відміну від Росії, атакує лише військові об’єкти на території РФ та об’єкти, які відповідають за постачання нафтопродуктів на потреби російської армії.

“Зараз Росія знову намагається змінювати підходи та тактики на лінії фронту, їм потрібні нафтопродукти, оскільки вони використовують бронетанкові групи для прориву. Тому Україна концентрується, крім аеродромів, на ударах по нафтобазах, бо там нафтопродукти, які допомагають підтримувати ці наступальні дії”, — резюмував Олександр Мусієнко.

Читайте також: ППО, знищення аеродромів на території РФ та F-16: як боротися з КАБами розповів Коваленко

Прямий ефір