У НАТО назвали Китай вирішальним фактором у війні Росії проти України

Прапор Китаю на тлі міського пейзажу Шанхая. Фото: gettyimages.com

На саміті Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні було ухвалено декларацію з різкими формулюваннями щодо Китайської Народної Республіки. У документі йдеться, що КНР стала вирішальним фактором у війні Росії проти України через своє так зване партнерство “без обмежень” та широкомасштабну підтримку російської оборонно-промислової бази, передає FREEДОМ.

“Це збільшує загрозу, яку Росія становить для своїх сусідів та євроатлантичної безпеки. Ми закликаємо КНР як постійного члена Ради безпеки ООН, який несе особливу відповідальність за дотримання цілей та принципів Статуту ООН, припинити всю матеріальну та політичну підтримку військових зусиль Росії. Це включає передачу матеріалів подвійного призначення, таких як компоненти зброї, обладнання та сировину, які служать як ресурси для російського оборонного сектору”, — йдеться у підсумковому комюніке Альянсу.

Про співпрацю Росії з Китаєм висловився також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. За його словами, путінська війна розпалюється тими, хто не поділяє західних цінностей: Іраном та КНДР. Вони безпосередньо надають Кремлю військову підтримку, а Китай підживлює російську військову економіку. Столтенберг зазначив, що це не тимчасова коаліція, а велике стратегічне зрушення.

У відповідь місія Китаю при ЄС закликала НАТО зупинитися та не провокувати. А також триматися подалі від Азійсько-Тихоокеанського регіону, повідомляє Washington Post.

Читайте також: ППО, F-16 і “міст у НАТО”: повні підсумки саміту Північноатлантичного альянсу для України

Нагадаємо, 9-11 липня у Вашингтоні відбувся саміт НАТО. За підсумками зустрічі було ухвалено комюніке, більшість пунктів якого стосуються підтримки України в протистоянні російській агресії. Зокрема, у документі офіційно закріплено термін “міст до НАТО”, який передбачає все, що потрібно для миттєвого вступу України до Альянсу в разі, якщо у його членів з’явиться на це політична воля.

Також країни НАТО оголосили про нові пакети військової допомоги, зокрема виділення додаткових систем ППО.

Президент України Володимир Зеленський на полях саміту провів низку важливих двосторонніх зустрічей.

Читайте також: Ми маємо посилюватися, щоб Росія не досягла успіху: підсумки саміту НАТО для України підбив Зеленський

Прямий ефір