Єменські хусити потрібні Путіну для створення напруги в зоні Індійського океану — пояснення Семиволоса

Ігор Семиволос. Скріншот: uatv.ua

Єменські хусити — шиїтська ісламістська політична військова організація, визнана терористичною в низці держав світу — нові “друзі” Путіна. Нещодавно представники Міністерства закордонних справ РФ приймали їх у Москві. Ключовий інтерес Кремля в даному випадку — у можливості за їхньої допомоги створювати та підтримувати напругу в зоні Перської затоки, Червоного моря та ширше — у зоні Індійського океану. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM сказав директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

За його словами, таким чином Росія сигналізує іншим країнам цього регіону, що у разі зміни ними своєї позиції та політики, хусити можуть виступити такою собі зброєю Москви щодо цих країн.

“Згадаймо непрямі погрози з боку Росії керівництву Саудівської Аравії у 2022 році. Тоді вони якраз заявляли про те, що у разі активнішої підтримки Саудівською Аравією України можуть надати хуситам озброєння, яке успішно може атакувати і порти, і склади, і запаси нафти в Саудівській Аравії. Є інші випадки. Тут уже витік інформації від американців щодо того, що Росія вела переговори вже з Саудівською Аравією, щоб та дала добро на постачання хуситам нового озброєння. І крім цього, зрозуміло, що існує тісний зв’язок між хуситами, Іраном та іншими парамілітарними організаціями на Близькому Сході, шиїтськими, такими як “Хезболла” та інші організації, що входять у фронт опору. Таким чином, Росія тримає руку на пульсі взаємодії між хуситами та Іраном. І таким чином у курсі та бере активну участь у формуванні цього альянсу. І це дуже важливий імпульс у переговорах безпосередньо з Іраном”, — пояснив гість ефіру.

Попри очевидність зв’язки Москва — Пекін — Тегеран і демонстрацію Китаєм готовності “у тому числі і військовим шляхом позначити свою присутність у цьому регіоні”, Семиволос сумнівається в тому, що Китай зараз готовий відкрито підтримувати терористичні організації. А ось у тому, що Заходу, зокрема, НАТО, доведеться реагувати на ситуацію в регіоні, він переконаний. Особливо якщо підтвердиться передача Росією терористам ракет “Онікс”, про що повідомляли мілітарні портали. Однак швидких реакцій не варто очікувати, каже він.

“Зараз пауза у будь-якому разі до виборів у Сполучених Штатах Америки. Залежно від того, що там буде, можна розраховувати, що на початок наступного року тема Червоного моря стане руба. І тоді доведеться, звичайно, формувати якусь велику коаліцію для радикального розв’язання цього питання. Хоча знову ж таки всі вирішення подібних питань пов’язані з наземними операціями, що вкрай негативно сприймається як американським керівництвом, так і керівництвом країн НАТО. Без цього розв’язати таку проблему практично неможливо. Скажімо, передати частину озброєння або частину повноважень саудитам теж не дуже виходить, тому що саудити вже намагалися це зробити, але особливо не досягли успіху. Тому важко сказати, наскільки взагалі можлива зараз якась швидка ефективна реакція з боку НАТО у разі подібних речей. Але я дуже сподіваюся, що це спонукає політичне керівництво США до ухвалення більш очевидних рішень на підтримку України”, — сказав директор Центру близькосхідних досліджень.

Нагадаємо, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос також пояснив, навіщо Москві таліби та чому вона не знімає з “Талібану” статус терористичної організації.

Прямий ефір