Ворог намагається розтягнути лінію фронту й активно залучає авіацію — ситуацію проаналізував Братчук

Українські захисники. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Російські окупанти атакують найбільш інтенсивно на п’яти напрямках фронту. У ворога є певні тактичні успіхи. І це насамперед зумовлено тим, що російські загарбники активно використовують авіаційну підтримку. Зокрема авіаційні бомби. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 7 липня, сказав речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук.

“На цей час ми можемо виокремити мінімум п’ять основних напрямків, на яких ворог найбільш інтенсивно атакує, хоча намагається проводити штурмові дії буквально по всьому фронту. В цьому одне із завдань ворожих наступів — розтягнути можливості української армії на всьому фронті, щоб вона використовувала резерви та не створювала ударні угруповання для майбутніх атакувальних дій”, — зазначив речник. 

Братчук нагадав, що Україна наразі проводить оборонну стратегічну операцію. І завдання Сил оборони полягає в тому, щоб спробувати максимально стабілізувати фронт, виснажувати ті ресурси, які ворог повномасштабно залучає, кидаючи в бій фактично все те, що у нього є. 

Лиманське, Сіверське, Курахівське, Торецьке та Покровське — ті напрямки, де найбільш інтенсивно атакують зараз росіяни. Однак, за словами Братчука, у стратегічному плані окупантам просунутися не вдалося. 

“Хоча тактично певні успіхи у противника, на жаль, є. І це зумовлено тим, що він використовує найбільш козирну і, мабуть, єдину карту — авіаційну підтримку. Це використання авіаційних бомб, які несуть величезні руйнування. Артилерійські системи у ворога теж є. Він використовує максимально свої резерви, запаси боєприпасів для того, щоб продовжувати тактику випаленої землі. Нічого не змінюється. Це єдине, що в росіян сьогодні, напевно, виходить на полі бою — знищення українських населених пунктів. І тільки тоді можливе їхнє незначне тактичне просування вперед”, — сказав гість ефіру. 

При цьому він акцентував, що ЗСУ ведуть на всіх ділянках фронту активну контрбатарейну боротьбу. Протягом доби знищується по кілька десятків артилерійських систем ворога, що не може не позначитися в майбутньому на результатах на полі бою. 

“На деяких ділянках фронту, на жаль, поки що не вдалося стабілізувати ситуацію. Для цього необхідно ще провести дуже багато заходів відповідного характеру. Ситуація залишається дуже важкою”, — зазначив Братчук. 

Він також звернув увагу на те, що в Сумській, Чернігівській областях, поблизу кордону з РФ, трохи спала інтенсивність повітряної розвідки ворога.

“Поки що ми не бачимо, щоб формувалися якісь ударні групи в прикордонні для того, щоб перейти найближчим часом до наступу. У цьому плані тут більше інформаційного галасу, який створюється російською стороною і Білоруссю зокрема”, — сказав гість ефіру. 

На півночі Харківщини контратакувальні дії українських підрозділів призводять до того, що на деяких локаціях росіян вдалося відсунути, зайняти ворожі опорні пункти, доповнив спікер. 

“Але ворог намагається максимально використати авіаційне озброєння для того, щоб не допустити фактично втечі своїх підрозділів на цьому напрямку”, — резюмував Братчук.

Читайте також: Наскок не виходить — окупанти намагаються використати тактику “малих котлів”: гарячі ділянки фронту проаналізував Снєгирьов

Як повідомлялося раніше, протягом минулої доби на фронті відбулося 151 бойове зіткнення. Армія РФ завдала по позиціях українських військ та населених пунктах два ракетних удари (із застосуванням двох ракет), 58 авіаударів (задіяно 76 КАБів), здійснила близько 4 тис. обстрілів, 138 з них — із реактивних систем залпового вогню.

Прямий ефір