Візит Орбана до Москви — удар по репутації Євросоюзу, — Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Візит угорського прем’єра Віктора Орбана до Москви — це прямий удар по репутації Європейського Союзу. Лідери ЄС мають для себе ухвалити певні політичні та юридичні рішення, а також провести внутрішню дискусію. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк. 

Він акцентував, що в Москві Орбан позиціонував себе не просто як прем’єр Угорщини, а саме в статусі головування в Раді ЄС. 

“На мій погляд, зараз час, коли Європейський Союз повинен для себе ухвалити певні політичні, юридичні рішення. Ми бачили, що і Путін зробив відповідну заяву, і російська пропаганда представляла Орбана не як прем’єр-міністра Угорщини, а саме як того, хто головує в ЄС. Це, я вважаю, прямий удар по репутації Європейського Союзу. Адже якщо ваша країна, яка є невід’ємною частиною ЄС, головує в ЄС, і без згоди відповідних органів їде [до Москви], що створює хибні передумови якісь, то, звісно, це потребує належної реакції. Хотілося б, щоб це була реакція не тільки інформаційна. А щоб це була хороша внутрішня дискусія”, — зазначив Подоляк. 

Така поведінка, на його думку, чітко дає сигнал, що єдності в Європейському Союзі немає.

“Це поганий сигнал і репутаційно, і в юридичному аспекті. Чи матиме все це якісь наслідки з погляду війни і миру? Ні, звичайно ж”, — акцентував гість ефіру. 

Радник глави ОПУ наголосив, що Україна має чітку позицію, її підтримує проукраїнська коаліція в повному обсязі, і, відповідно до цього, Російська Федерація не може диктувати жодних умов.

“Росія не може вимагати ультимативно закінчення війни на своїх умовах, не може залишатися на окупованих територіях, і головне — не може не нести відповідальність за весь той обсяг злочинів, скоєних від початку війни”, — сказав Подоляк. 

Він також звернув увагу на абсурдні заяви Путіна під час зустрічі з Орбаном.

“Виступаючи поруч з Орбаном, Путін зробив дві взаємовиключні заяви. Мені хотілося б, щоб на це звертали увагу. Перша: він каже, мовляв, війну потрібно негайно закінчити. Негайно. Але при цьому наступна його заява про те, що Україна зобов’язана “зі своїх територій вивести свої війська”. Вдумайтеся! Наскільки адекватна ця людина? Я зараз говорю з іронією. Залишимо за дужками, що єдиний автор війни — це, власне, цей суб’єкт на прізвище Путін. І він прямо каже, мовляв, ви маєте вивести свої війська зі своєї території, а ми її дозахопимо, ми довбиваємо ваших громадян, відповідно, і тоді будемо вважати, що ми з вами квити”, — резюмував Михайло Подоляк. 

Читайте також: Орбан хоче суттєво наростити суб’єктність, жодного “мирного плану” в нього немає, — Подоляк

Як повідомлялося раніше, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан за 72 години після візиту до Києва і зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським провів переговори із Путіним, називаючи цей візит “другим етапом миротворчої місії”.

Читайте також: На візит Орбана до Москви відреагував Київ — коментар МЗС

Прямий ефір