Український «зерновий коридор» виходить на довоєнні потужності: які перспективи, розповіла Трофімцева

Ольга Трофімцева. Фото: pigua.info

З початку роботи українського морського коридору Україна перевезла 15 млн тонн вантажів. Із них 10 мільйонів тонн — це агропродукція, повідомив віцепрем’єр-міністр із відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Крім того, з жовтня 2023 року Україна вийшла на обсяги перевезень 3 млн тонн на місяць. Детально на цю тему в прямому ефірі телеканалу FREEДОМ говорили з в. о. міністра аграрної політики та продовольства (2019 р.), послом з особливих доручень у МЗС України (2022-2023 рр.) Ольгою Трофімцевою.

“У грудні показники роботи портів у так званих портах Великої Одеси були вже на довоєнному рівні практично. Тобто більше 4,5 мільйонів тонн перевалили та відвантажили на експорт цим шляхом. І це справді дуже хороший показник”, — сказала Трофімцева.

Вона пояснила, що це можливість планувати для українських фермерів. У цій складній ситуації у них основна проблема саме полягає в тому, щоб приймати рішення щодо, наприклад, посівної кампанії вже 2024 року.

Трофімцева додала, що головним для роботи фермерів є деокупація територій та розмінування полів.

“І ми знаємо, що над розмінуванням активно ведеться робота і з боку держави, і наших партнерських організацій, і сам бізнес, до речі, це робить і на півдні України, Миколаївській, Харківській областях”, — сказала Трофімцева.

Гостя ефіру також зауважила зрушення у структурі виробництва, у тому числі перегляд деякими українськими виробниками їхніх підходів, їхніх стратегій у роботі.

“Хтось переходить на переробку тієї продукції, яку вони вирощують. Тобто не обов’язково це везти на експорт одразу у вигляді сировини, а можна щось переробляти та виробляти готову продукцію тут, усередині. Попри всі складнощі, аграрії інвестують у транспорт, логістику, в потужності для зберігання своєї продукції, для того, щоб вона не втрачала якість, інвестують в переробку. І це, насправді, від бізнесу хороший сигнал про те, що цього року буде добрий урожай та можливості для повноцінного експорту зернових та інших видів продукції з України”, — сказала Трофімцева.

Читайте також: Туреччина, Болгарія та Румунія підписали угоду про розмінування Чорного моря — деталі документа пояснив Лакійчук

Прямий ефір