Росія використовує набір гібридних тактик для перешкоджання розширенню НАТО та ЄС, — Яхно

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

У Росії є різноманітний набір гібридних тактик, щоб перешкоджати подальшому розширенню Північноатлантичного альянсу, зокрема вступу Швеції, та Європейського Союзу. Про це сьогодні, 8 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила політологиня Олеся Яхно.

“Там, де вона сусідить з країною, як, наприклад, з Фінляндією, це — створення проблем на кордоні. Це традиційно штучна міграційна криза, що ми зараз спостерігаємо. Якщо ж Росія не межує з цими країнами, вона традиційно намагається використовувати підтримку політичних сил і рухів, течій, які можуть вносити сум’яття. Якщо вони не представлені у владних коаліціях і не можуть впливати на рішення щодо санкцій та інших питань, то це можуть бути просто політичні рухи, які можуть виступати проти всього, можуть влаштовувати акції на кшталт спалювання Корану та інші”, — сказала вона.

Політологиня акцентувала, що немає сумнівів, що Росія намагатиметься це робити, тому що країна-агресор це робила завжди.

Крім того, за словами Яхно, це можливі кібератаки з тим, щоб обвалити ресурси державних інституцій, де можливо підробляти сторінки ЗМІ, давати фейкову інформацію про те, що нібито хтось не згоден, виступає проти, хтось когось якось обізвав.

“Це стандартно дезінформація, кібератаки, спроби впливати на рухи, течії та політичні сили, які можуть бути проти або виступають проти розширення Альянсу як такого, або які мають щось проти Туреччини. Це те, що Росія робитиме поза сумнівами. Я думаю, що активна підготовка вже ведеться. З урахуванням того, що Росія перейшла до більш агресивної риторики щодо Фінляндії, сказавши, що це була помилка і що Росія створить проблеми Фінляндії, і Фінляндія це побачить. Може, це буде меншою мірою стосуватися Швеції через те, що Росія з нею не сусідить. Але в принципі, те, що вестимуться інформаційні кампанії і кібератаки, і підтримка різних рухів, течій, які вносять сум’яття всередині Швеції, критикують Альянс або Туреччину та її політику, Росія це робитиме точно, і це поза сумнівами”, — каже вона.

Тобто, констатувала політологиня, це — стандартний набір гібридних тактик, які спрямовані на перешкоджання розширенню Альянсу, чи то НАТО, чи то ЄС.

“Це набір дезінформаційних практик, спрямованих на зниження єдності всередині Заходу і Альянсу, і на те, що якщо ви не можете вже зупинити рішення, а я вважаю, що складно буде зупинити рішення щодо вступу Швеції до НАТО, то треба максимально навколо цього створити негатив, максимально показати, що це була помилка, що це неправильне рішення, що воно ні до чого хорошого не призведе. І я думаю, що Росія тут докладатиме всіх зусиль, щоб саме так це показувати і так це видавати”, — резюмувала Олеся Яхно.

Читайте також: Дрібні провокації вже не зможуть зупинити рішення, великі шанси, що на саміті в липні Швецію буде прийнято до НАТО, — політологиня

Нагадаємо, раніше Яхно висловила думку, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган прийшов до того, щоб дати добро Швеції вступити до НАТО. Але Росія намагатиметься використати цю ситуацію, щоб зупинити процес.

Прямий ефір