Провокація РФ в Італії: у країні скасували пропагандистську виставку про Маріуполь (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

В Італії скасували виставку російських пропагандистів про нібито “розквіт” Маріуполя під окупацією РФ. Організатори виставки-конференції у місті Модена про так звану реконструкцію тимчасово окупованого Маріуполя скасували офлайн-захід та перенесли його до онлайн-формату. Досягти такого рішення змогли українські активісти та дипломати, інформує FREEДОМ.

Місто, в якому за різними оцінками від російських бомбардувань загинуло до 100 тисяч мирних жителів, організатори цинічно назвали містом-мучеником. Виставку-конференцію ініціювала “Асоціація сприяння культурній інтеграції між Італією та Росією”. Планувався виступ генерального консула Росії Дмитра Штодіна, італійського представника Міжнародного руху русофілів Елізео Бертолазі і, так званого, незалежного журналіста Андреа Лучиді — останній неодноразово був у Маріуполі після початку повномасштабного вторгнення і публікував пропагандистські матеріали з дезінформацією та прославленням російської окупації міста.

Українське посольство надіслало Італії запит на скасування виставки в Модені.

“На офіційному рівні Італія рішуче підтримує суверенітет та територіальну цілісність України. Ми очікуємо на відповідь на цю російську провокацію”, — заявив Олег Ніколенко, речник Міністерства закордонних справ України у коментарі виданню Hromadske.

Осторонь не залишилися й українці, які мешкають в Італії. На їхніх сторінках у соцмережах та чатах з’явилися заклики діяти, щоб не допустити проведення пропагандистського заходу.

“Росіяни у місті Модена збираються показати фільм про те, як вони нібито відродили Маріуполь. Місто, яке вони знищили вщент! Якщо у вас є зв’язки з українцями там, закликаю вас блокувати показ фільму, а в ідеалі і блокувати діяльність тієї групи русофілів”, — писала Вікторія Гренюк у групі “Українці в Удіні” у Facebook.

Місцева влада Модени публічно відмовилася від організованого росіянами заходу. За словами мера, муніципалітет міста не надає жодної підтримки, зокрема фінансової, для проведення виставки.

“Муніципалітет Модени жодним чином не підтримує ініціативи, які пропонують проросійську інтерпретацію війни, що триває в Україні, яка почалася, хочу ще раз повторити, з вторгненням Росії… та/або практику фашистських та расистських ідеологій та поведінки. Це зобов’язання, як ми сподіваємося, буде повністю виконане”, — написав у Facebook голова провінції Модена Жан Карло Муццареллі.

Так званий “розквіт” Маріуполя, про який писали пропагандисти, полягає, мабуть, у медичному колапсі, відсутності централізованого опалення та електроенергії у добрій половині багатоквартирних будинків та критичної нестачі житла для городян. У нові й так нечисленні будинки, збудовані росіянами після окупації, заселяти маріупольців перестали, каже радник міського голови Петро Андрющенко. Причину окупаційні адміністрації не пояснюють. У той же час, за його словами, на російських сайтах-пошуковиках нерухомості з’явилися оголошення про продаж квартир у тих самих будинках нібито від фізичних осіб.

“Друга частина, природно, найбільш яка зараз розвивається – іпотечне будівництво. Іпотечне будівництво у принципі призначене лише для громадян Російської Федерації. І хоча Путін, а слідом за ним і Пушилін, кажуть, що ця іпотека “для новопридбаних територій” — фактично для новоокупованих, жоден маріуполець, жоден українець не може нею скористатися просто через те, як вона виписана”, — сказав Андрющенко.

Силами небайдужих українців та українських дипломатів пропагандистську конференцію вдалося скасувати. Контент можна буде побачити лише онлайн — після персональної реєстрації. Коментарі до поста про це росіяни завбачливо закрили.

Прямий ефір