Як росіяни можуть використати президентські вибори проти Путіна — пояснення від опозиціонера

Дмитро Гудков. Фото: krymr.com

Президентські вибори в Російській Федерації можна використати проти Володимира Путіна. Про це сьогодні, 22 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив російський опозиційний політик і громадський діяч Дмитро Гудков.

“Якщо не використовувати вибори як період максимальної політичної турбулентності, в якій опиниться чинна влада, тоді змін не буде, необхідно діяти. Питання, як діяти? Виходити на мітинги — ніхто не дасть. Значить, необхідно використовувати всі легітимні приводи, в яких ти можеш безпечно брати участь, а саме так зване голосування”, — сказав він.

За його словами, у першому турі диктатор може здобути перемогу навіть без фальсифікацій, просто мобілізувавши бюджетників.

“Але якщо приходять люди і починають рвати бюлетені, голосувати за кого завгодно, тільки не за Путіна, то для перемоги йому потрібно буде все переписати. І це не може бути зроблено непомітно, все одно якісь спостерігачі будуть. Наприклад, дві дільниці розташовані через дорогу одна від одної. І на одній зі спостерігачами Путін набирає 45%, а там, де немає спостерігачів, — 90%. Тобто всім одразу стане зрозуміло, що Путін усе фальсифікує”, — пояснює опозиціонер. 

Гудков наголосив, що якщо перемога диктатора буде “намальована”, це підірве його легітимність.

“Тому необхідно брати участь, у якому форматі — визначимося трохи пізніше, коли буде зрозуміло, кого пустять на вибори, кого ні. Але, звичайно, брати участь необхідно, навіть якщо бойкотувати, то активно: зіпсувати бюлетень, порвати або вписати прізвище будь-якого іншого кандидата. Важливо прийти і показати, що ти є. Не знаю, як це буде реалізовано всередині країни, подивимося. Однак за кордоном буде акція “Полдень против Путина” — вона цікава, тому що будуть черги, і буде картинка, яка показуватиме, що більшість прийшла голосувати проти Путіна”, — підсумував Дмитро Гудков.

Читайте також: Зіркова команда Путіна: хто агітує за диктатора і чим це може закінчитися — аналізували експерти

Нагадаємо, 8 грудня Володимир Путін оголосив про намір балотуватися на новий президентський термін у березні 2024 року. 

Прямий ефір