Почалася третя фаза наземної операції ЦАХАЛ у Газі — що відомо, розповів Ханін

Сектор Гази. Фото: gettyimages.com

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) знищила приблизно 500 тунелів терористів ХАМАС із 800 виявлених. Тепер ізраїльські військові розпочнуть ліквідацію опорних точок ХАМАСу в Газі. Про це сьогодні, 6 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів професор політичних наук Університету Бар-Ілан та Університету Аріель у Самарії (Ізраїль) Зеев Ханін, коментуючи початок третьої фази наземної операції ЦАХАЛ у секторі Гази.

“У Хан-Юнісі (найбільше місто, яке оточує ізраїльська армія на півдні сектору Гази, військові вже досягли центру, — ред.) розташована основна частина розвідувальних, оборонних, економічних, фінансових, політичних інститутів у секторі Гази. По суті туди перебралися різними шляхами лідери військового і політичного крила цього угруповання з півночі сектору, з міста Газа. Мабуть, тими самими тунелями, не всі вони розвідані”, — сказав він.

Професор зазначив: було зрозуміло, що завершуючи операцію на півночі сектору Гази, Армія оборони Ізраїлю розпочне ліквідацію основних опорних точок у центрі та на півдні сектору.

“Зараз бачимо, що дещо змінився вектор, на півночі сектору ще продовжують тривати воєнні дії, хоча основну систему опору ХАМАС там уже зламано, але водночас, мабуть, ухвалено рішення проводити операцію в центрі насамперед на півдні. Одне з важливих завдань у зв’язку з цим — не тільки зачистка цієї території, що вкрай складно з причини, по-перше, там супернаселена територія, окрім власних жителів цих великих населених пунктів, туди перебралося приблизно мільйон жителів півночі Гази, тому керівництву Армії оборони Ізраїлю доводиться поводитися вкрай обережно, розділивши цю всю територію на підсектори, і щоденно повідомляючи, практично щогодини, місцеве, так би мовити, не причетне до цього населення, наскільки можливо там знайти таке”, — розповів Ханін.

За його інформацією, ізраїльським військовим сьогодні доводиться, розділивши південну частину сектору на квадрати, пропонувати місцевому населенню переміщатися, щоб не брати участі, не стати жертвами під час проведення воєнних дій.

Водночас, за словами професора, американська сторона і європейські партнери постійно нагадують керівництву Ізраїлю про те, що ЦАХАЛ повинен брати до уваги обставини і зробити максимально можливе для збереження життів цивільного населення. Це робиться, наскільки це можливо.

“Але ми розуміємо, що найкращий спосіб розв’язати проблему і зберегти життя всім, — запропонувати керівництву ХАМАСу припинити вогонь і скласти зброю без попередніх умов. Але треба думати, що на це вони не підуть, тому найзручніша адреса для тиску — це керівництво Ізраїлю, яке, будучи керівництвом ліберально-демократичної країни, повинно брати ці обставини до уваги”, — резюмував Зеев Ханін.

Читайте також: Уся операція в секторі Гази буде тривалою, бо ніхто не знає, що з цією територією робити, — Їжак

Нагадаємо, ізраїльський журналіст, головний редактор “Кращого радіо” Цві Зільбер висловив думку, що Ізраїль не може закінчити війну з ХАМАС і не розібратися з “Хезболлою”. Війна на півночі країни практично неминуча, і вона буде набагато важчою і кровопролитнішою, ніж із ХАМАС.

Прямий ефір