Путін давно збирався зробити з в’язниці бездонний резервуар для війни, щоб закидати ув’язненими українську землю, — Романова

Ольга Романова. Фото: "Русь Сидящая"

Президент Російської Федерації Володимир Путін давно готувався до війни в Україні й вирішив закидати українську землю ув’язненими. Російське суспільство це сприймає абсолютно нормально, адже вербують вразливі верстви населення, а на масштабні втрати серед мешканців Росії абсолютно начхати не тільки владі, але й самим росіянам. Про це сьогодні, 7 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла директорка фонду “Русь Сидящая” Ольга Романова.

“Цю війну Путін готував давно. Він давно збирався зробити з в’язниці такий бездонний резервуар для війни, щоб закидати ув’язненими українську землю. По-перше, російська публіка в повному захваті, бо поки забирають на війну ув’язнених, вважається, що менше зачіпають звичайних людей, і це викликає повну підтримку та вдоволення. По-друге, Путін таким дивним чином здійснив вікову мрію правозахисників — розвантажив російські в’язниці. Такої кількості ув’язнених у Росії не було ніколи. Зараз мінімальна кількість — у районі 250 тис. Я нагадаю, що на початку війни було 420 тис., і за цей час ще посадили досить багатьох людей”, — розповіла вона.

Регіональна влада РФ отримала розпорядження вербувати на фронт в Україні вразливі верстви населення. Насамперед мобілізують мігрантів, банкрутів, боржників, безробітних, ув’язнених, які нещодавно звільнилися, та інші категорії, яких загалом нарахували 22, повідомляє Романова.

“Вербують не тільки ув’язнених, які отримали терміни, а повністю весь список нижчих соціальних категорій — це і заарештовані, які не отримали вирок, і люди, які звільнилися вже з в’язниці до кінця терміну і пішли під адміністративний нагляд, і люди з судимостями, і боржники, і громадяни, які стоять на обліку в наркоконтролі, і люди з певними ментальними відхиленнями. Це 22 категорії, усі нижні щаблі російської ієрархії. Ще не забуватимемо про мігрантів, які щойно отримали російське громадянство або збираються отримувати. Вони теж миттєво відправляються на фронт”, — сказала вона.

Експертка наголосила, що це перша війна за участю РФ, коли населення абсолютно не турбує кількість втрат серед громадян.

“Російське суспільство це вітає. Абсолютно зрозуміло, що втрати [російської армії] колосальні. А кого це хвилює? У Росії нікого. Це перша війна в історії Росії, і навіть в історії Радянського Союзу, коли такі величезні втрати, а суспільство це ігнорує повністю”, — констатувала вона.

Читайте також: Доки в Росії існують боржники, мігранти та “зеки” — мобілізація не потрібна, — Яковенко

Прямий ефір