Авдіївка — політична мета: військовий експерт прокоментував дії РФ

Руїни в Авдіївці. Фото: Facebook/vitalii.barabash.96

Окупація міста Бахмут Донецької області обернулася для РФ необхідністю його захищати, причому величезними силами: йдеться про 50 тис. російських військових. Відповідно, він не став перемогою. А перемога Путіну конче потрібна. Він сподівається, що нею стане Авдіївка. Таку думку в прямому ефірі каналу FREEДОМ висловив кандидат історичних наук, професор Празького університету, військовий експерт Юрій Федоров.

Він зазначив, що російські військові публічно пояснюють прагнення взяти Авдіївку військовою доцільністю, але те саме вони говорили й про Бахмут.

“Російські військові пояснюють, що взявши Авдіївку, вони матимуть можливість виходу вглиб тієї частини Донецької області, яка не окупована російською армією, і просуватися далі у бік Покровська та за іншими напрямками. Хоча, якщо подивитися на карту, ми бачимо, що велика дорога є лише в одному напрямку. І рух цією дорогою, особливо пізно восени, якщо справді росіяни зможуть це зробити, буде вкрай ризикованим, бо постійно перебуватиме під ударами Збройних сил України… Я думаю, що тут ситуація приблизно така сама, як із Бахмутом. Росіяни прагнули взяти це далеко не важливе у військовому відношенні місто просто для того, щоб продемонструвати, що вони мають певні успіхи. Військові, знову ж таки, говорили про те, що взявши Бахмут, ми можемо рухатися там за трьома напрямками: на Костянтинівку, на Слов’янськ, на Сіверськ. Але вони не рухалися”, — прокоментував Федоров.

Він вважає: якщо росіянам вдасться захопити Авдіївку, це подаватиметься пропагандою та політичними колами як велика перемога. Хоча жертви вже не можна порівняти зі стратегічним значенням цього укріпленого району.

“Стверджуватимуть, що саме з Авдіївки йшли досить постійні артилерійські обстріли Донецька тощо. Але це пропаганда”, — каже військовий експерт.

Саме з пропагандистською метою Путіну напередодні виборів і потрібна Авдіївка, впевнений гість ефіру.

“Путіну кров із носа потрібна якась перемога. Інакше постає питання: а що робила російська армія протягом року в Україні, якщо вона нічого не досягла? Взяття Бахмута обернулося необхідністю захищати Бахмут… Отже, Бахмут — не перемога. Путіну потрібна перемога. Водночас перемога потрібна генералам, командуванню російських збройних сил, Шойгу та Герасимову для того, щоб продемонструвати вже Путіну, що вони хоч щось можуть. Таке переплетення політичних в основі своїй інтересів, я думаю, визначає абсолютно божевільний наступ на Авдіївку, який поки що призводить до величезних втрат, ні до чого іншого”, — резюмував Юрій Федоров.

Читайте також: Повідомлення про бої на території Авдіївського “коксохіму” — елемент російської ІПСО, — Снєгірьов

Нагадаємо, за даними Генерального штабу Збройних сил України, протягом суботи, 4 листопада, Сили оборони відбили на Авдіївському напрямку понад 20 атак: у районах населених пунктів Степове, Північне, Авдіївка та Першотравневе Донецької області. Ворог за підтримки авіації не залишає спроб оточити Авдіївку. Українські військові тримають оборону та завдають росіянам значних втрат.

Прямий ефір