Завдяки проєкту “Хочу жити” 216 росіян уже здалися в полон, 100 тис. операцій зараз у гарячій фазі — подробиці

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Україна гарантує безпеку російських військовополонених. Про це сьогодні, 27 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів спікер проєкту “Хочу жити” Віталій Матвієнко.

За його інформацією, 216 росіян уже здалися в полон за допомогою проєкту “Хочу жити”.

“Близько 100 тис. операцій зараз у гарячій фазі — це і поодинокі випадки, і групові випадки. За весь час існування проєкту на телефони “гарячої лінії”, а також у соціальні мережі WhatsApp, Telegram до нас звернулися понад 27 тис. як військовослужбовців, так і їхніх родичів. І з понад 48 млн відвідувань сайту 46 млн — з території Російської Федерації”, — сказав Матвієнко.

Він також додав, що завдяки таким операціям Головного управління розвідки Міноборони України, як “Синиця” і “Бариня”, збільшилася кількість звернень на “гарячу лінію”.

“Власне, після того, як стало публічно відомо про спецоперацію “Синиця”, звернення на телефони “гарячої лінії” у нас збільшилися до 70%. Якщо в середньому в нас було 100 звернень на день, то після стало 170 у середньому. Також після того, як ми озвучили результати операції “Бариня”, яку також Головне управління розвідки проводило, то кількість звернень збільшується. Росіяни дивляться, росіяни розуміють, що краще повернутися додому живим після війни, або ж у процесі обмінів, за їхнім бажанням, головне, щоб вони здавалися за проєктом “Хочу жити”, — сказав речник.

Він підкреслив, що здавшись у полон, людина має право на все, що передбачено Женевською конвенцією. Україна пропонує можливості триразового харчування, заняття спортом, зв’язок із родичами та отримання посилок до 20 кг. Крім того, є церква, а для мусульман передбачено кабінет для молитви.

“Тобто умови утримання в українському полоні на порядок вищі, ніж ті умови, в яких утримують наших хлопців, захисників і захисниць, які перебувають на території Російської Федерації. Ті, хто до нас звертаються, як правило, це якраз-таки ті люди, які розуміють, що таке путінський режим, які розуміють, що вони не хочуть бути вбитими за наказом якогось старого діда, що вони хочуть жити. Власне, тому в нас і проєкт так називається “Хочу жити”. Проєкт націлений на ту частину населення Російської Федерації, яка розсудливо мислить, яка прекрасно оцінює ситуацію, яка відбувається в їхній країні, і що керівництво їхньої країни зараз принесло таке горе на територію України”, — сказав Матвієнко.

Речник зазначив, що спочатку росіяни боялися, що “Хочу жити” може бути пов’язане з ФСБ РФ, але зараз, коли проєкту вже понад рік, до нього є певна довіра, інформація розходиться, зокрема, і по “сарафанному радіо”.

“Що стосується полону, вони абсолютно в людських умовах. І краще пересидіти в полоні живим і здоровим, і повернутися потім додому. Або ж залежно від вибору цього військовополоненого, залишитися на території України, просити притулку, або в деяких країнах Євросоюзу, або ж він може долучитися до легіону “Свобода Росії”, або ж РДК, і вже зі зброєю в руках звільняти Росію від путінського режиму. Тут право вибору є”, — сказав Матвієнко.

Він уточнив, що в проєкт “Хочу жити” можуть звертатися і ті росіяни, які ще не потрапили на територію України, але розуміють, що мобілізації їм точно не уникнути. Для них існує таке поняття як попередня здача в полон.

“Він має попередньо з нами зв’язатися, заповнити анкету в чат-боті “Хочу жити”. Це і є попередня здача. У такий спосіб така людина заявляє, що вона не бажає воювати проти України, і коли її вже мобілізують і кинуть на територію України, вона знову зв’язується з нами, і наші фахівці її вже ведуть і відстежують можливість проведення операції з безпечного виходу на територію, підконтрольну Україні. Власне, ті, хто служить, кадрові військові, і він усвідомлює, що він далі не хоче продовжувати воювати, а краще хоче здатися, також користується програмою “Хочу жити”, звертається, він потрапляє в полон і буде в полоні оформлений як той, що здався під час бою, з метою його безпеки”, — розповів речник.

За його словами, на російських військових очікує розслідування, чи здійснювали вони будь-які воєнні злочини в Україні. 

“Але найголовніше — проєкт “Хочу жити” може прийняти абсолютно всіх військовослужбовців Російської Федерації, які не бажають воювати. І нехай звертаються до нас у проєкт, зберігають своє життя і повертаються до своїх рідних й близьких, живими та здоровими”, — підкреслив Матвієнко.

Читайте також: “Хочу жити”: на нюанси здачі в полон російськими військовими звернув увагу Таранюк

Прямий ефір