Росіяни відновили наступальні дії поблизу Куп’янська, продовжують відступати південніше Бахмута — дані про обстановку від Євлаша

Ілля Євлаш. Скриншот: uatv.ua

За минулий день російські окупанти 580 разів обстріляли українські позиції на Бахмутському напрямку та 601 раз — на Лимано-Куп’янському. Українські захисники відбили всі атаки ворога та завдали йому суттєвих втрат. Про це сьогодні, 12 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив керівник пресслужби Східного угруповання військ Збройних сил України Ілля Євлаш.

За його даними, противник відновив свої наступальні дії поблизу Куп’янська Харківської області. За минулий день на Куп’янському напрямку було відбито 10 атак, ще 15 — на Лиманському.

“Противник зараз намагається зосередити свої зусилля здебільшого поблизу Іванівки, також Синьківки та Макіївки. Водночас намагається атакувати наші позиції поблизу Серебрянського лісництва і поблизу населеного пункту Невське. Там противник намагається акумулювати свої основні сили і за рахунок великої щільності військ намагається продавити нашу оборону, безуспішно. Противник зазнає втрат і відходить з рубежу нападу”, — сказав Євлаш.

Також на цьому напрямку окупанти для завдання ударів по позиціях ЗСУ 13 разів використовували авіацію.

“Парами заходять штурмовиками Су-35, використовує Су-25 і вертольоти Ка-52. Здебільшого штурмовиками, він користується авіабомбами КАБ, а під час використання Ка-52 — некеровані авіаракети”, — уточнив керівник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ.

Своєю чергою, воїни ЗСУ ліквідували за минулий день 214 окупантів і 18 одиниць озброєння та техніки противника, зокрема танки та ББМ. Вдалося вразити низку артилерійської ствольної техніки. А також знищено БпЛА та склади з боєприпасами, різні укриття та сховища, де противник намагався сховатися та коригувати свої дії.

На Бахмутському напрямку триває наступальна операція ЗСУ.

“Там противник південніше Бахмута продовжує відступати, іноді переходить до контратак, але безуспішно. Сили оборони утримують ці наступи і продовжують рухатися вперед, щодня сотні метрів нашої землі звільняючи від окупантів. Відбулося 8 бойових зіткнень, під час яких українським захисникам вдалося ліквідувати 167 окупантів. Добре попрацювали розрахунки ПТРК, вдалося знищити 10 танків, низку важкої техніки, автомобілі та один склад боєприпасів противника”, — розповів Євлаш.

Він зазначив, що ворог намагається до настання холодів, осіннього бездоріжжя максимально інтенсифікувати свої зусилля. Обрав такі точки, населені пункти, зокрема Новоєгорівка, Синьківка, і намагається пробитися цими напрямками.

“Ми, своєю чергою, реагуємо на всі загрози, адекватно підтягуємо війська і вживаємо всіх необхідних дій своєчасно та відстежуємо пересування противника”, — резюмував Ілля Євлаш.

Читайте також: Росіяни штурмують Авдіївку — що відбувається в місті, показала кореспондентка FREEДОМ (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше начальник МВА Віталій Барабаш повідомив, що місто Авдіївка Донецької області повністю контролюється ЗСУ. Також під контролем українських захисників — Бердичі та ще певні села Очеретинської громади.

Прямий ефір