Росія з ганьбою вивела кораблі Чорноморського флоту із Севастополя — думка експерта

Павло Лакійчук. Скріншот: uatv.ua

Чорноморський флот країни-агресора Росії перевів частину своїх кораблів із Севастополя в окупованому Криму до порту Новоросійська. Це свідчить про ефективну роботу Збройних сил України. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів керівник військових програм безпеки Центру глобалістики “Стратегія ХХI” Павло Лакійчук.

Він наголосив, що за 1,5 роки росіяни втратили понад 20 одиниць корабельного складу, але головне, що ворог втратив здатність вести бойові дії. Півтора роки тому росіяни планували висадити десант в Одесі, вони блокували всі українські порти, зараз ситуація зовсім інша.

“В результаті виявилося, що є страх і жах для Чорноморського флоту. І ось стільки ганебних поразок зазнавши, росіяни починають діяти, так скажімо, по-бойовому. Вони починають роззосереджувати флот, проводити заходи щодо безпеки, але пізно”, — зазначив експерт.

Він пояснив, що Новоросійськ це друга за значенням військово-морська база Чорноморського флоту, яку росіяни формували з 2000-х років.

“У Новоросійську можливості щодо базування досить обмежені. Це маленька база, де всі кораблі флоту не помістяться. Феодосійський та Керченський причали використовуються тимчасово. Те саме стосується інших пунктів базування на території Російської Федерації. Це розосереджене базування, яке не дозволяє обслуговування кораблів, все одно їм доведеться повертатися до Севастополя для того, щоб стати на завод, їх там все одно ловитимуть”, — пояснив Лакійчук.

Крім того, експерт розповів про перспективи українських морських дронів.

Читайте також: Успішні операції України в акваторії Чорного моря — хронологія подій (ВІДЕО)

Прямий ефір