Отруєння Скрипалів: США вводять додаткові санкції проти РФ

Фото УНН

США запустили механізм розгляду другого пакету санкцій проти Росії через отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у Великій Британії. Про це заявив представник Держдепартаменту США Девід Теслер, передає ВВС.

Перший пакет обмежень було введено наприкінці серпня 2018 року. Після цього Конгрес дав Кремлю 90 днів на те, щоб пояснити ситуацію з отруєнням Скрипалів, а також надати гарантії, що РФ більше не буде виробляти й використовувати хімічну зброю.

“Сьогодні ми повідомили Конгресу, що російський уряд не виконав раніше озвучені критерії. Отже, запускається механізм введення другого раунду санкцій. Закон не передбачає обов’язкової дії санкцій сьогодні. Так що ми не оголошуємо набрання чинності будь-яких обмежень”, – пояснив Девід Теслер.

На даному етапі влада США продумує наступні дії щодо РФ.

Другий пакет санкцій передбачає введення жорстких обмежень щодо Росії:

  • заборона для американських банків на надання кредитів уряду Росії;
  • практично повна заборона на взаємну торгівлю;
  • обмеження або заморожування дипломатичних відносин;
  • заборона на авіаперельоти компаніям, які контролюються урядом країни.

Закон також передбачає введення персональних санкцій проти людей, які брали участь у поширенні хімічної зброї.

Раніше, 22 серпня, почав діяти перший пакет санкцій США проти РФ.

Нагадаємо, 5 березня у британському місті Солсбері з сильним отруєнням було госпіталізовано російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньку. Через деякий час було госпіталізовано кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події. За даними слідства, проти Скрипалів було використано нервово-паралітичну речовину “Новічок” російського виробництва.

У відповідь на замах на життя Скрипаля британський уряд ініціював депортацію російських дипломатів з країн НАТО, ЄС та їхніх партнерів. Солідарність із Великою Британією висловили 28 держав, які видворили майже 150 російських дипломатів. Крім того, анульовано акредитації сімох російських представників при НАТО.

Росія свою причетність до отруєння Скрипалів заперечує. Країни G7 вимагають від РФ оприлюднити інформацію про програму розробки хімзброї “Новічок”.

Прямий ефір