Швеція розглядає можливість передачі Україні винищувачів Gripen (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Уряд Швеції замислюється про постачання Україні винищувачів Gripen (“Гріпен”). Ще місяць тому скандинавська влада не планувала відправляти ці літаки в Україну. Тепер, за інформацією шведських ЗМІ, уряд хоче вивчити, як можлива передача винищувачів вплине на обороноздатність країни, адже Швецію ще не прийняли в НАТО, повідомляє FREEДОМ.

“Грипени” можуть бути модифіковані під використання українського озброєння. Тобто йдеться про те, що вони можуть бути оснащені високоточними бомбами, крилатими і протикорабельними ракетами. Наразі українська сторона заявила про те, що вітчизняний військово-промисловий комплекс (ВПК) може випускати ракети “повітря-повітря”. Є кілька модифікацій. Нас, вочевидь, будуть цікавити модифікації 4+”, — пояснив військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

За інформацією видання Forbes, зараз на озброєнні Швеції стоять близько 100 винищувачів старої моделі JAS-39SD, які планується замінити на 60 модернізованих JAS-39E. Як повідомляють журналісти, Україні не завадили б 16-18 таких одиниць. Ці або інші літаки, якщо їх погодяться передати Україні, неабияк би допомогли відбиватися від ворога.

“Представники Збройних сил України (ЗСУ) заявили про те, що для виконання оперативного характеру завдання для прикриття лінії фронту знадобиться близько 140-160 літаків F-16 або Gripen. Але розглядається ще й питання можливості поставок французьких винищувачів “Рафаль” (Rafale) або “Міраж” (Mirage). Вони невибагливі в моменті вибору злітно-посадкової смуги. Якщо шасі F-16 дуже чутливі до злітних смуг, то Gripen, згідно з військовою стратегією Швеції, могли злітати навіть на польових аеродромах і автобанах. Для України — це ідеальний варіант”, — додав Снєгирьов.

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що українські пілоти вже завершили ознайомчу підготовку на шведських винищувачах “Гріпен”.

“Ознайомча підготовка завершена. І, згідно з доповіддю, отриманою мною від Збройних сил, підготовка пройшла добре. Ознайомчі навчання включають випробувальні польоти на літаках і тренажерах, а також брифінги для наземного персоналу. Досвід, отриманий українськими пілотами під час такої підготовки, стане основою для визначення того, чи є умови для відправки літаків Gripen в Україну”, — сказав він.

Поставка винищувачів обговорювалася під час візиту президента України Володимира Зеленського до Швеції.

Читайте також: F-16 і не тільки: які літаки може отримати Україна від західних партнерів (ВІДЕО)

Прямий ефір