“Газпром” за рік-два наблизиться до банкрутства — прогноз експерта

Ілюстративне фото: bankruptcy-ua.com

Російський “Газпром” уже збитковий, це однозначно, і за рік-два він наблизиться до банкрутства. Таку думку сьогодні, 4 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив ексміністр палива та енергетики України, президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

“Тому що скоротилися постачання практично більше, ніж удвічі, я думаю, на 60%, до 70%. І разом із цим уявляємо собі який обсяг коштів необхідний, щоб утримувати цю колосальну інфраструктуру “Газпрому”. Там же газоперекачувальні станції, свердловини — це величезна інфраструктура, дуже дорога. І з введенням санкцій “Газпром” не отримує матеріалів, обладнання, запасних частин для цієї інфраструктури. І те, що вони намагаються десь знайти якимось сірим способом, контрабандою тощо, обходячи санкції, — це коштує в кілька разів дорожче. Тому “Газпром” зараз у такому стані, я думаю, що він за рік-два піде до банкрутства”, — сказав він.

Але, акцентував експерт, що дуже важливо — “Газпром” не відраховує гроші до бюджету, дуже сильно страждає бюджет Росії загалом.

“Але я б не хотів, щоб “Газпром” повністю не те, що припинив своє існування, а дійшов до такого рівня, що він не зможе потім відновитися. А тому, що спрогнозуймо, що після перемоги України Росія повинна виплачувати колосальні репарації. Чим вона буде виплачувати ці репарації? Тих грошей, які заморожені на рахунках у європейських країнах і США, не вистачить. Це буде газ, нафта, які Україна отримуватиме у великих кількостях за якимись цінами. Але це вже питання перемовин, для відновлення економіки. Зокрема репарації “по трубі”: газ, нафта та інші ресурси, бо це буде правильно і справедливо”, — додав Плачков.

Зазначимо, що за підсумками І півріччя 2023 року газовий бізнес “Газпрому” став збитковим. Це вперше від часів пандемії і вдруге за останні чверть століття. Причиною такого стану справ у компанії називають різке падіння виручки від експорту, плюс скорочення транспортування газотранспортною системою України.

Читайте також: Можливості з продажу газу в Європу для Росії закінчилися, а в Китаї проблеми в економіці: Устенко оцінив перспективи “Газпрому”

Нагадаємо, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин висловив думку, що нафтогазові та вуглевидобувні компанії в Росії сильно постраждали від санкційних обмежень, але оптимізацію проведуть за рахунок гаманців звичайних росіян.

Прямий ефір