На Харківщині триває відновлення житла: як українці реконструюють Старий Салтов (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Харківській області продовжується відновлення житла, пошкодженого внаслідок російської агресії. На 90% готові три багатоквартирні житлові будинки у селищі Старий Салтів під Харковом. Ці будинки отримали різні пошкодження: один із них був розбитий наполовину, і зараз будівельники відновлюють покрівлю, зміцнюють дахи та стіни. Будівельні роботи в Старому Салтові розпочалися наприкінці травня цього року, а на початку осені, за прогнозами будівельників, мешканці зможуть повернутися до своїх будинків, інформує FREEДОМ.

78-річна Клавдія Самойлова планує вдруге у житті святкувати новосілля. Вона отримала квартиру у двоповерховому будинку понад півстоліття тому. Незадовго до вторгнення Росії в Україну разом із дочкою зробила ремонт, але путінська армія знищила їхню працю.

Торік у травні будинок на вісім квартир російські окупанти обстріляли з важкої артилерії, було кілька влучень. Клавдія Степанівна на той момент евакуювалася, сусіди не встигли.

За рік після обстрілу прийшли будівельники. Повністю перекрили дах будинку, замінили вікна та двері, утеплили перекриття. Кажуть, практично закінчили на цьому майданчику — залишаються зовнішні роботи та оздоблення.

На іншому будівельному майданчику під обстріл потрапили два будинки, один із яких пошкоджено більш ніж на 50 відсотків.

Володимир Левін керує будівельними роботами одразу у двох будинках. Каже роботи багато, але до початку холодів — впораються: у будинку, який пошкоджено менше, вже поміняли дах, доробляють утеплення фасаду, далі — фарбуватимуть і облагороджуватимуть під’їзди. А в будинку з великими ушкодженнями — бригади вже розпочали заміну покрівлі.

“Завалило всі димарі, вентиляційні шахти потрапляли — ми все це відновлювали. Та й та сама картина — це вікна, двері, ось зараз стоїть міксер — бетонуємо вимощення. За договором у нас закінчення — 30 вересня обох будинків. Я думаю встигнемо”, — каже чоловік.

Роботи щодо відновлення трьох будинків у Старому Салтові фінансуються державним бюджетом. Близько 25 мільйонів, а це 90% усіх коштів, виплачено з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. 10 відсотків співфінансування виділила територіальна громада.

“Більше, на жаль, ми не можемо, у нашому випадку, підприємства, не працюють у повному обсязі, тому що у нас підприємства, що бюджет формують, — це агропромисловий комплекс, а поля заміновані, вони не можуть працювати, і доходи нашого бюджету дуже, як мовиться, просіли”, — зазначив начальник Старосалтівської селищної військової адміністрації Антон Палей.

За словами голови селищної адміністрації, вже зараз розробляється прєктно-кошторисна документація для інших пошкоджених будинків, їх у громаді 17. Після цього проведуть тендери щодо відновлення будівель. Також своєї черги на реконструкцію очікують: Старосалтівський ліцей, амбулаторія сімейної медицини, Центр надання адміністративних послуг та селищна рада.

Прямий ефір