Куп’янсько-Лиманський напрямок: про активну оборону, контратаки та успіхи ЗСУ розповів військовий аналітик

ЗСУ. Фото: zsu.gov.ua

Найважча обстановка на фронті — на Куп’янсько-Лиманському напрямку, але Збройні сили України (ЗСУ) тримають там оборону і ні про яку здачу позицій не йдеться. Про це сьогодні, 14 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

“На Куп’янсько-Лиманському напрямку — найважча обстановка. Але всі повідомлення про прорив українського фронту і просування окупантів углиб українських територій не відповідають дійсності. Ситуація важка, але вона перебуває під контролем Генштабу ЗСУ. Ні про яку здачу українських позицій не йдеться”, — сказав він. 

Військово-політичний аналітик зазначив, що максимум, на що здатні російські війська, — це тактичне просування вглиб українських територій до 150 метрів. 

“Українські Збройні сили на цій ділянці, попри зосередження понад 120 тис. особового складу і 900 танків, демонструють успішний характер активної оборони”, — заявив він.

На думку Снєгирьова, головна мета ЗС РФ на Донеччині — спроба просування в бік Ізюма і спроба створення ударного угруповання, яке має нависнути над флангами Сил оборони України.

“Я нагадаю, що 2022 року Ізюмське угруповання ЗС РФ вважалося одним із найчисельніших і найбоєздатніших. Завдання було спробувати створити широке оперативне оточення ЗС України, зосереджених у Донецькій області. Зокрема, стояло завдання просування безпосередньо до Слов’янська. На мій погляд, вони спробують відтворити події 2022 року і, відповідно, вирішити поставлені завдання щодо повної окупації Донецької області”, — пояснив аналітик.

Він додав, що станом на сьогодні близько 50% Донецької області контролює українська армія. 

“Говорити про практичну реалізацію сценарію [російських окупантів] немає жодних підстав, — Збройні сили України демонструють успішний характер активної оборони, на окремих ділянках успішно контратакують. Зокрема йдеться про Сватівську ділянку Куп’янського напрямку, а в районі Кармазинівки ми відкинули окупантів із так званого плацдарму. Це свідчення того, що ЗС України можуть не тільки активно оборонятися, але й успішно контратакувати. Так, деокуповані населені пункти — Надія та Новоєгорівка. ЗС України просуваються вглиб тимчасово окупованих територій у напрямку Кармазинівки та Сергіївки”, — підсумував Дмитро Снєгирьов.

Читайте також: Мінус ще 530 загарбників, 27 артилерійських систем, 8 танків: втрати росармії оновив Генштаб ЗСУ

Як повідомлялося, упродовж минулої доби росіяни наступали на Куп’янському напрямку та намагалися відбити втрачені позиції на Бахмутському, Шахтарському та Запорізькому. Уночі росармія вчергове завдала ракетно-авіаційного удару по Україні, інформація щодо наслідків якого уточнюється.

Прямий ефір