До кінця літа кошти російських заморожених і заарештованих активів у Європі можуть почати надходити в Україну, — Устенко

Олег Устенко. Фото: uatv.ua

Європейська комісія розробляє план освоєння заморожених і заарештованих російських активів на користь України. Планується передати Україні за проєктом Fast Recovery план (План швидкого відновлення України) частину коштів уже до кінця літа 2023 року. Про це сьогодні, 20 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

“Наскільки я розумію, частина коштів уже готується до передачі для відновлення за Fast Recovery планом. Урсула фон дер Ляєн [голова Європейської комісії] сказала, що зробить усе можливе, щоб до кінця літа ця частина коштів, які необхідні для Fast Recovery плану, від 15 до 20 млрд дол. із заморожених і заарештованих російських активів, почали вже передаватися в Україну. Фактично протягом шести тижнів ці кошти мають почати надходити за заявою Європейського Союзу в Україну”, — сказав він.

Заморожені й заарештовані рахунки Російської Федерації будуть спрямовані на відновлення України, упевнений експерт.

“Ми говоримо про суму близько 300-350 млрд дол. — це гроші Центрального банку Російської Федерації, які в заморожуванні перебувають і заарештовані та ніколи не повернуться в Росію. Попри те, що Центробанк Російської Федерації раптом із якогось моменту почав показувати ці кошти у складі своїх золото-валютних резервів, абсолютно розуміючи, що гроші давно їм не належать, їх заарештовано, їх буде взято як розплату за все те, що було зроблено в Україні”, — пояснив він.

Є ще кошти РФ, які були виявлені, але ще перебувають у процесі арешту або заморожування. Вони також будуть освоєні на користь України.

“Плюс близько 100-150 млрд дол. — це російська номенклатура, що в трекінгу перебуває зараз або вже заморожена. Кошти виявлені вже. Загалом ми з вами говоримо про суму близько 500 млрд дол. А ось 500 млрд дол. — це те, що заморожено з 1 трлн дол. тієї компенсації, яка, щонайменше, має бути надана Україні після війни”, — зазначив Устенко.

Читайте також: Трильйон доларів — рахунок, який буде виставлено Росії за агресію в Україні, — Устенко

Прямий ефір