Без відпусток, ротацій і належної амуніції: як у Росії відправляють мобілізованих на війну проти України (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Президент Російської Федерації Володимир Путін в одному з послань Федеральним зборам оголошував, що будь-якому військовому відпустка призначена кожні пів року. Мобілізовані восени з Якутії, Алтайського краю, Омської, Іркутської областей і Ханти-Мансійського округу скаржаться, що вже 10 місяців на фронті, а відпустки не було, повідомляє FREEДОМ.

“Просимо звернути особливу увагу на наші звернення в усі інстанції з приводу наступних питань: нас цікавить ротація наших мобілізованих хлопців, відпустки наших мобілізованих хлопців і належне постачання”, — зі звернення дружин і матерів російських військових із селища Нижній Куранах (Республіка Саха, Росія).

Жінки, з уточненням про те, що до запису відео їх ніхто не примушував, просять звернути увагу на умови служби їхніх родичів. На те, що мобілізованим не надають відпустку і не проводять їхню ротацію. У результаті жінкам вдалося зустрітися з головою селища, однак, замість допомоги вони отримали попередження про відповідальність за проведення неузгодженої акції.

Скаржаться на відсутність відпустки й російські військові з різних регіонів Росії.

“До вас звертаються військовослужбовці, які проходять службу за мобілізацією, полк 1442. Ми відслужили 8 місяців, і наразі перебуваємо в зоні спеціальної військової операції (СВО). Відпустку нам так і не надали. Тим самим порушили закон, вказівку верховного головнокомандувача РФ. Просимо вас посприяти у розв’язанні цього питання”, — зі звернення російських солдатів полку 1442.

У травні подібні звернення записували мобілізовані з Алтайського краю, Омської області та Ханти-Мансійського округу. Але влада не реагує на такі заяви. Натомість розповідають рідні військових, домогтися, щоб командир прийняв рапорт про відпустку, вдається тільки за допомогою хабарів. Дружини мобілізованих розповіли, що середня сума — від 100 до 250 тис. рублів (від 1 108 до 2 770 дол.).

“Нещодавно я дізналася: щоб сходити у відпустку, командування бере гроші — 100 тис. рублів. Командири також просять 100 тис. рублів за те, щоб не ходити на передову”, — написала в Telegram-канал “Мобилизация” мати російського мобілізованого Тетяна.

Однак навіть хабар не гарантія того, що відпустку таки дадуть. Адже, за словами юристів, заява Путіна про те, що раз на пів року кожному військовому покладена 14-денна відпустка, не мають юридичної сили.

“Юридичної сили його слова не мають. Це рішення має бути затверджено нормативним актом. Коли і як його ухвалять — поки що невідомо”, — зазначив військовий юрист Олександр Семенов в інтерв’ю виданню “Настоящее время”.

Ні відпусток, ні належної оплати за службу, ні амуніції. Влада та військове командування кидають солдатів напризволяще. І попри те, що, за даними Федеральної служби державної статистики, зараз за межею бідності живе кожен сьомий росіянин, влада активно витрачає гроші на пропаганду. 

Адміністрація Ямальського району в селі Яр-Сале, до якого не прокладено навіть дороги, вирішила встановити меморіальну стелу, присвячену війні проти України, за понад 3 млн руб. (33 240 дол.).

“У селі Яр-Сале, в якому планують встановити пам’ятник, проживають близько 7,4 тис. осіб. Населений пункт розташований за 189 км на схід від Салехарда в зоні субарктичної тундри. До села немає доріг, влітку дістатися до нього можна тільки на вертольоті, літаку або теплоході, а в міжсезоння і зовсім тільки авіацією”, — з публікації видання “Верстка”.

Раніше, адміністрація Мурманської області в Заозерську з населенням трохи більше ніж 7,5 тис. осіб, ухвалила рішення встановити стелу у формі літери “Z” за 2,5 млн руб. (27 741 дол.).

Читайте також: Позбавляють права на вибір гендеру та релігії — Кремль втручається в приватне життя росіян: нові факти (ВІДЕО)

Прямий ефір