ATACMS і Storm Shadow/SCALP: чим відрізняються далекобійні ракети, пояснив експерт

Богдан Долінце. Фото: Facebook/Dolintse

Американські ракети ATACMS і Storm Shadow/SCALP мають дуже багато відмінностей. Про це сьогодні, 13 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце.

Він зазначив, що ракети Storm Shadow і SCALP — крилаті, а ATACMS — балістична.

“З погляду вартості, в принципі, вони є досить близькими: крилаті ракети Storm Shadow або SCALP, як правило, коштують близько 1 млн доларів, а ATACMS — приблизно 1,5 млн доларів. Якщо говорити про можливість передачі, то якихось реальних технічних обмежень на сьогодні фактично немає, тому що пускові установки вже Україні передавали. Як пускові можуть використовуватися установки для запуску HIMARS, так само є пускові М-270, які можуть запускати як ракет HIMARS, так і бойову частину ATACMS”, — пояснив Долінце.

За його словами, у країнах НАТО зараз є понад 5 тис. одиниць ATACMS, з них 4 тис. — на складах озброєння в США.

“Storm Shadow і SCALP здатні летіти на відстань до 560 км. Але, на жаль, експортна версія, яка передається Україні, обмежена дальністю до 300 км. Якщо ми говоримо про ракети ATACMS, то вони мають кілька різних модифікацій. Найостанніша здатна летіти на відстань 270-300 км, старіша версія — касетна, такі ракети здатні летіти на відстань близько 150 км, деякі до 220 км. Але в ATACMS потужніша бойова частина, особливо це стосується якраз старіших версій, які мають, як правило, касетну бойову частину. Вони здатні накривати дуже велику територію і знищувати техніку ворога і живу силу”, — розповів експерт.

Читайте також: Україна отримає SCALP, а американські ракети ATACMS — поки що під питанням (ВІДЕО)

Нагадаємо, західні партнери не поспішають передавати Україні ракети ATACMS, побоюючись політичних наслідків. Але якщо раніше йшлося про те, що передача ракет зовсім не розглядається, то зараз заговорили про те, що питання розглядається.

Прямий ефір