Зуміли зупинити ворога та звільнити свої землі: як українці вже 500 днів наближають перемогу (ВІДЕО)

Розбита російська техніка в районі села Дмитрівка (Київська область) навесні 2022 року. Фото: t.me/u_now

Сьогодні рівно 500 днів, як українці героїчно обороняються проти російської агресії. За даними Генштабу ЗСУ, у спробах захопити Україну Російська Федерація втратила понад 230 тисяч своїх солдатів, близько 8 тисяч бронемашин, понад 4 тисячі танків, стільки ж артилерійських систем, сотні вертольотів, літаків, десятки кораблів і катерів — серед них колись флагман Чорноморського флоту крейсер “Москва”, інформує FREEДОМ.

За перший місяць війни українські воїни майже повністю зупинили наступ російських сил — відтоді ЗСУ поступово, метр за метром, звільняють українські землі та своїх людей від російської окупації.

Рівно 500 днів тому рано вранці 24 лютого 2022 року Путін оголосив про початок війни проти України. Ставку було зроблено на бліцкриг — планувалося взяти Київ та повалити законну владу. Проте українській армії вдалося відбити напад, російський наступ забуксував. Через місяць запеклого опору, до якого окупанти не були готові, зрозуміли: Україна вистоїть.

“Ми майже припинили існування і на зльоті вбили нову Російську імперію, путінську, не демократичну імперію. І зараз уже ні в кого не залишається сумнівів, що можливість відродження в новітньому часі в XXI столітті імперії знищена саме завдяки силі українського народу, силі українських сил оборони”, — заявив експерт з питань національної безпеки Іван Варченко.

Київ за три дні не взято, російська армія голодна, деморалізована, розрізнена, під постійним щільним вогнем ЗСУ та під загрозою оточення. На цьому фоні в Кремлі ухвалюють єдине правильне рішення — вивести війська з Київської, Чернігівської та Сумської областей — на п’яти росіянам, що тікають, наступали українські збройні сили. У звільнених населених пунктах знову почали розвиватись українські прапори.

“Це була перша перемога української армії. Дуже значна перемога, яка показала, що Збройні сили України здатні бити свого ворога та здатні здобувати над ним перемоги дуже важливої та дуже суттєвої якості. Ще одним дуже важливим успіхом було також визволення острова Зміїний. Вибивши звідти російські війська, ми фактично зняли будь-яку загрозу десанту в Одесі”, — сказав військовий оглядач Денис Попович.

Восени 2022 року українські сили почали промацувати російську оборону на Херсонському та Харківському напрямках. Слабкішою виявилася остання — фронт впав як картковий будиночок — за кілька днів у вересні ЗСУ звільнили Ізюм, Куп’янськ та інші населені пункти області. А також Святогірськ та Лиман Донецького регіону.

Наступна велика операція — деокупація правобережжя Херсонської області у листопаді. Українські сили кілька місяців били по логістичних маршрутах окупантів через Дніпро. В результаті постачати армію стало проблематично — росіяни відступили на правий берег.

Мета весняно-літнього українського контрнаступу 2023 року — звільнення півдня України. Так, за червень ЗСУ деокупували понад 100 квадратних кілометрів української землі. Російський наступ тріщить по швах і навколо Бахмута, який російська армія штурмує з серпня 2022 року. Це кровопролитна битва з початку російського вторгнення в Україну і найкривавіша битва піхоти з часів Другої світової війни. Місто незабаром може опинитися в оперативному оточенні українських військових, які займають панівні висоти поблизу Кліщіївки.

“Якщо в Харківській області противник не був готовий до нашого наступу, то в Запорізькій області він досить суттєво підготувався, вирив траншеї, підготував оборонні споруди, розставив мінні поля і загалом усю цю конструкцію доводиться долати. Операція досить важка, вона посилюється тим, що ми не маємо переваги в повітрі та змушені дії авіації підміняти діями артилерії, що загалом уповільнює наше просування. Однак цей наступ триває”, — сказав Попович.

Успіхи України на полі бою стали сприятливою умовою для формування антиросійської коаліції — Київ заручився довгостроковою фінансовою та військовою підтримкою західних столиць. Список техніки й видів озброєнь, що надається, поступово розширювався, були стерті майже всі червоні лінії: ЗСУ отримали РСЗВ HIMARS, БМП “Бредлі”, танки Leopard і Abrams, системи Patriot, далекобійні ракети Storm Shadow. Вже фактично розв’язано питання передачі повітряним силам винищувачів F-16, українським пілотам лишилося пройти навчання.

“Ми розуміємо, що Україна з маленької радянської армії перетворилася на армію, яка з технічного озброєння зараз значно ближче стоїть до наших партнерів за Північноатлантичним договором, НАТО. І ми розуміємо, що це сучасна зброя. Водночас, коли Україна робить з кожним днем війни крок вперед за технологіями, озброєнням, росіяни роблять крок назад. Росіяни наразі змушені воювати зброєю середини 20-го сторіччя”, — зазначив Варченко.

Через 500 днів війни можна констатувати — путінська демілітаризація вдалася, щоправда, власної російської армії, зазначають експерти. За заявами українського Генштабу, за міфічні імперські амбіції господаря Кремля загинуло понад 230 тисяч російських військових.

За даними аналітиків видання Блумберг, Україна обігнала Росію за кількістю наявних танків, що наближається до паритету в артилерії та ППО. Поступається, мабуть, тільки в повітрі. Але це поки що, адже орієнтир — перемога та межі 1991 року.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення Росія втратила вже близько 233 440 солдатів

Прямий ефір