Росія пристосовується до санкцій Заходу — планує виготовити вдвічі більше ракет, ніж 2022 року (ВІДЕО)

Уламки російських ракет, що влучали по Харкову. Фото: Facebook/Сухопутні війська ЗСУ

Росія змогла налагодити виробництво ракет, якими регулярно обстрілює українські міста. Це стало можливим унаслідок створення “сірих схем” експорту ключових технологій. Про це розповіли в Державному департаменті США. За даними української розвідки, у збитих російських ракетах можна виявити до 50 компонентів, виготовлених у країнах Заходу. Лазівки для обходу західних санкцій відомі. І Європа працює над тим, щоб їх перекрити. Напередодні посли ЄС погодили 11-й пакет санкцій проти Росії, які спрямовані саме на протидію обходу обмежень, повідомляє FREEДОМ.

Так, у Держдепартаменті США дійшли висновку, що експорт найважливішої електроніки для російських військових технологій повернувся на довоєнний рівень. За інформацією американських посадовців, Москва останнім часом активізувала зусилля з обходу санкцій.

“Які способи обходу санкцій? Назвемо найскладніші. Це — робота спецслужб. Спецслужби ГРУ, ФСБ заточені під саме такі операції, зокрема. Серед інших це нелегальне добування тих чи інших комплектувальних, налагодження їхніх постачань. Це фактично узаконена контрабанда”, — каже військовий експерт, керівник програм безпеки Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Павло Лакійчук.

Видання The Guardian з посиланням на українських урядовців пише, що цьогоріч Росія планує виготовити 1061 ракету великої дальності, що більш ніж удвічі перевищує показник 2022 року. За словами аналітиків, така динаміка вказує на те, що Росія пристосовується до західних санкцій.

“Створюються фірми-одноденки, тисячі компаній-одноденок, і через них купуються товари невійськового призначення. Зрозуміло, що, якщо товар військового призначення, його важче купити набагато, тому що дуже серйозний експортний контроль на нього. Товар подвійного призначення — дуже серйозний експортний контроль. А товар, який звичайного побутового вжитку, то його дуже просто купити, дуже просто привезти мікросхеми, чіпи, їх можна купувати пачками”, — коментує військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Для обходу санкцій Росія використовує компанії, формально не причетні до оборонної промисловості. Вони закуповують побутову електроніку на Заході як “для себе”, а потім перепродують до Російської Федерації. Так, за 2022 рік до Росії потрапили нібито “побутові” чипи на суму близько 3 млрд дол. Такі дані наводять в українській розвідці.

“Це набагато складніший такий варіант, який потрібно відстежувати і навряд чи його, всі ці варіанти, безліч варіантів — пральні машинки, ще якісь побутові прилади, так і не відстежити. Єдиний спосіб — збивати їхні ракети або розбирати, дивитися, які там комплектувальні незаконно використовуються, звертатися до виробника, шукати ці канали обходу”, — сказав Лакійчук.

Електронні компоненти для ракет потрапляють до Росії переважно через треті країни. У більшості випадків — з Китаю, на цю країну припадає близько 80% постачань. На другому місці з часткою 5,5% — Таїланд. Також у топі перебувають Туреччина, Мальдіви, Об’єднані Арабські Емірати і Казахстан, порахували в The Guardian. Усі ці країни не ввели санкції проти ключових гравців російської військової промисловості.

“Щодо країн, наприклад, колишнього Радянського Союзу працює дипломатія дуже добре. Наприклад, держсекретар Блінкен їздив до Вірменії, до Казахстану, і буквально одразу з’являється інформація, що Казахстан готовий дотримуватися санкцій, обходити не буде, і починають обрізати РФ можливості для постачання цих товарів. Мало заборонити просто переходити дорогу на червоне світло світлофора. Потрібно запровадити за це відповідальність і потрібно за це карати і карати постійно, постійно для того, щоб не було повадно”, — розповів Ступак.

І в цьому напрямку робота ведеться: 21 червня постпреди ЄС погодили новий 11-й пакет санкцій, спрямований на боротьбу з обходом обмежень. Насамперед ідеться про здатність Росії отримувати заборонені технології через треті країни, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

“Я вітаю політичну угоду щодо нашого 11-го пакету санкцій. Посилення експортних обмежень, спрямоване на організації, що допомагають Кремлю, завдасть ще одного удару по путінській військовій машині. Наш інструмент проти обходу санкцій не дозволить Росії отримати підсанкційні товари”, — написала вона у Twitter.

На думку аналітиків, щоб повністю зупинити військову машину Кремля, всі зусилля антипутінської коаліції мають бути спрямовані на позбавлення Росії можливості платити за “сірі схеми”: запроваджувати повне торговельне ембарго і завдавати ударів по банківсько-фінансовому сектору економіки.

Читайте також: Які країни допомагають Росії обходити санкції ЄС — розбір експертів

Нагадаємо, як повідомив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, за минулий рік Росія змогла побудувати понад 500 ракет із використанням електроніки, отриманої через сірий імпорт, через що в 11-му пакеті санкцій передбачається посилення контролю за обходом обмежень.

Прямий ефір