“Це країна, яка втратила мільйони людей у ГУЛАГу”: Росія продовжує репресії проти власних громадян (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: dw.com

Мати загиблого в Бєлгороді строковика розкритикувала війну і потрапила під приціл донощиці. Підприємець із Ленінградської області сидить під домашнім арештом через антивоєнні написи на своєму магазині. Заарештована в Чечні Зарема Мусаєва, мати молодих активістів, очікує на суворий вирок. Кремль продовжує репресії проти своїх же громадян. Тим часом президент РФ Володимир Путін намагається пояснити те, що відбувається в Україні словами, за які простих громадян саджають до в’язниці, повідомляє FREEДОМ.

Заарештована в Чечні Зарема Мусаєва, мати чеченських активістів Янгулбаєвих, виступила з останнім словом у суді. Жінку звинувачують за статтею про “застосування насильства до співробітника поліції”, а також за статтею про “шахрайство”. Прокурор під час дебатів запросив для обвинуваченої 5,5 років колонії загального режиму. Сама Мусаєва свою провину повністю заперечує, повідомила в Telegram російська правозахисна “Команда проти тортур”.

“Я ніяких злочинів не скоювала. Наскільки я добродушна людина, люди знають. Аллах бачить, що моя совість чиста. Я вдячна всім, хто мене підтримував, писав листи, хто мені бажав добра і всього хорошого”, — заявила Зарема Мусаєва.

Мати загиблого в Бєлгороді строковика Алла Фатхелісламова стала жертвою російського професійного донощика і потрапила під приціл поліції за “дискредитацію російської армії”. В інтерв’ю “Новой газете. Европа” жінка розповіла про загибель сина Панаса, якого було вбито 29 травня в Бєлгородській області. Зокрема, жінка висловилася про те, що війна — не те що потрібно Росії. У підсумку на неї склали протокол через скаргу якоїсь Анни Коробкової, донощиці, на рахунку якої вже майже тисяча скарг на земляків.

“Приїхали [з поліції], показали на телефоні, що надійшов донос. Запитали, чому давала інтерв’ю? А вони навіть не знали, що в мене син загинув. Через кілька днів приїхали до мене на роботу, привезли паперовий варіант заяви. Написано, мовляв, навіть під час Великої Вітчизняної війни родичі не мали права висловлюватися проти”, — повідомила Алла Фатхелісламова в інтерв’ю порталу 72.Ru.

Бізнесмен Дмитро Скурихін із селища Ропша Ленінградської області проходить у справі про повторну “дискредитацію армії”. У лютому 2023 року його відправили в СІЗО, проте вже у квітні перевели під домашній арешт. Скурихін розписав свій магазин антивоєнними закликами. За словами його дружини Тетяни, серед їхніх односельців є як донощики, так і ті, хто співчуває їхній родині.

“Спочатку у нас були обшуки, а потім Діма вийшов зі своїм плакатом “Мир Україні”. Його затримали, наступного дня обрали запобіжний захід — ув’язнення в СІЗО. За кілька днів ми приїхали та побачили, що тут слова написані на дверях: “Спасибі. Ти — герой!” — розповіла Тетяна Скурихіна, дружина Дмитра.

Главу Єкатеринбурзького товариства “Меморіал” Олексія Мосіна оштрафували за фото з плакатом “Ні війні”, зроблене за два тижні до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Фотографію розмістили на сайті уральського “Меморіалу”, до якого ні Єкатеринбурзьке товариство “Меморіал”, ні сам Мосін не мають стосунку. Проте йому призначили штраф у 100 тис. рублів за “дискредитацію армії”.

“Я не керую і ніколи не керував цим сайтом, не маю можливості, що-небудь на ньому розміщувати та що-небудь із нього видаляти. Жоден зі співробітників Єкатеринбурзького товариства “Меморіал” не володіє правами адміністрування цього сайту, оскільки, крім мене, в нашій організації більше співробітників немає. До вироку ставлюся негативно, я вважаю його абсолютно невиправданим, несправедливим, ми будемо оскаржувати його, подавати апеляційну скаргу”, — зазначив Мосін.

Тим часом президент РФ Володимир Путін під час виступу на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, намагаючись пояснити цілі так званої “СВО”, назвав вторгнення в Україну війною — тим самим словом, за яке в Росії саджають до в’язниці.

“Контрпартнери публічно відмовилися, від врегулювання мирними засобами, і це змусило нас використати збройні сили в спробі припинити цю війну”, — сказав під час виступу Зеленський.

Учасники дискусії у вашингтонському Інституті миру США (USIP) констатували знищення путінським режимом російського громадянського суспільства і різке посилення репресивних заходів у країні з початку повномасштабної агресії проти України. Російська опозиційна журналістка Євгенія Альбац під час виступу заявила, що репресії в Росії працюють на підтримку страху, повідомляє “Голос Америки”.

“Я спілкуюся з людьми в Москві щодня. Моя сім’я і друзі там. Люди справді бояться, тому що щоразу, коли хтось намагається відкрити рота, він або вона негайно отримує домашній арешт. І друге, не забувайте, це країна, яка втратила мільйони людей у ГУЛАГу, і майже в кожній родині є хтось, хто загинув тоді”, — наголосила Альбац.

Вона навела свіжі дані про кількість активістів, політиків і просто громадян Росії, яких притягнуто до різних форм відповідальності: з 24 лютого 2022 року за антивоєнну позицію затримано майже 20 тис. осіб, понад 500 притягнуто до кримінальної відповідальності за антивоєнну діяльність, 262 фізичні особи, організації та об’єднання визнані Міністерством юстиції РФ іноземними агентами.

Читайте також: “Зачистка” інформаційного поля у РФ як підготовка до великої війни почалася 2020 року — деталі від адвоката

Нагадаємо, Тверський районний суд Москви оштрафував на 50 тис. рублів (близько 600 доларів) рок-музиканта Бориса Гребенщикова за статтею про “дискредитацію” російської армії.

Прямий ефір