Законодавство РФ про “іноагентів” дуже ефективне з погляду знищення інакомислення — оцінка російського юриста

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Переслідування “іноземних агентів” у РФ має “ефект заморожування”. Воно позбавляє можливості будь-якої діяльності в країні тих, хто визнаний “іноагентом”, а також залякує їхнє оточення. З цього погляду воно дуже ефективне. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 17 червня, заявив російський адвокат, засновник правозахисних проєктів “Команда 29” та “Перший відділ” Іван Павлов.

“Я думаю, що законодавство про іноземних агентів — найефективніше з погляду знищення громадянського суспільства і взагалі всього інакодумства в Росії… Влада має одну мету: заткнути всіх, хто проти. І, відповідно, щоби жодного незалежного громадянського суспільства в Росії не було. Спочатку включали некомерційні організації, тепер включають взагалі будь-кого, можуть включити навіть якесь незареєстроване громадське об’єднання чи якийсь некомерційний проєкт без будь-якої організаційно-правової форми”, — коментує правозахисник.

На його думку, влада навмисно формує список “іноагентів” “порціями”, щоп’ятниці додаючи туди нових людей та організації.

“Адже могли одразу взяти й включити всіх, провести якусь велику перевірку і тисячі організацій та фізичних осіб загнати до цього списку. Але — ні. Тому що важливий ще й резонанс… Розрахунок на те, що суспільство обурюватиметься, досягатиметься певний “ефект заморожування”, — каже Іван Павлов.

Він зазначає, що зараз владі вдається досягти “ефекту заморожування”, але вважає, що зі збільшенням списку “іноагентів” “це перестане приносити такий самий ефект, як і раніше”.

Читайте також: Списки “іноагентів” у РФ розширюються — переслідування Єльцин-центру та “афілійованих осіб” (ВІДЕО)

Прямий ефір