Списки “іноагентів” у РФ розширюються — переслідування Єльцин-центру та “афілійованих осіб” (ВІДЕО)

Єльцин-центр. Фото: "Комерсант"

Мін’юст Росії випустив доповідь про діяльність “іноземних агентів” та свій контроль за нею. “Іноагентами” у РФ призначають тих, хто не згоден з режимом, підтримує опозицію, відстоює права людини або просто — правду. Тому у списку “іноагентів” найбільше — журналістів та представників медіа. Друга за чисельністю група — політичні та громадянські активісти, повідомляє FREEДОМ.

У списку російського Мін’юсту є і люди, і правозахисні організації, і медіа, і авторитетні міжнародні фонди. Тепер під підозру потрапив культурний центр, створений на згадку про першого російського президента. Про необхідність закрити Єльцин-центр говорили такі одіозні особи як лідер КПРФ Геннадій Зюганов та актриса Марія Шукшина. Але найвагомішими, очевидно, виявилися аргументи голови Спілки кінематографістів Росії Микити Михалкова.

“Перевірка займе не менше ніж місяць, будуть зібрані матеріали про діяльність, що підтверджують або спростовують фактуру, яка звучала й у Микити Михалкова на програмі, і в запитах”, — цитує заступника міністра юстиції РФ Олега Свириденка російське агентство “Інтерфакс”.

В Єльцин-центрі в Єкатеринбурзі проводили виставки та освітні проєкти, читали лекції та організовували дискусії. Доноси на центр до Мін’юсту писали регулярно. Наприклад, представники “Єдиної Росії”, КПРФ та ЛДПР. Громадяни федерації реєстрували петиції із вимогою закрити центр.

“Епоха Єльцина для багатьох стала синонімом розрухи, крадійства та зради небачених масштабів. Я хочу, щоб люди знали факти, а не ставали об’єктами антиросійської пропаганди. Найстрашніше, що туди водять молодь. Якщо Єльцин-центр закриють або почнуть давати правдиву інформацію, засновану на фактах, то це допоможе зберегти цілісність нашої країни”, — заявила авторка петиції на сайті change.org Марія Жиліна.

У Єльцин-центрі кажуть, що перевірок не бояться. Бо законів не порушують. Хоча точне дотримання букви закону в Росії від репресій не рятує. Минулого року російське Міністерство юстиції визнало “іноагентами” 188 фізичних та юридичних осіб. Це майже на 43% більше, ніж у 2021 році.

Крім основного списку “іноагентів”, російський Мін’юст веде облік афілійованих, тобто пов’язаних із ними осіб.

“У своїй доповіді Мін’юст вперше розкрив кількість людей у закритому реєстрі осіб, “афілійованих” з “іноземними агентами”: на 31 грудня 2022 року у цьому списку була 861 особа. Хто ці люди, у документі не розкривається. Співробітники Мін’юсту стверджують, що більшість із них була пов’язана з “діяльністю у період підготовки та проведення виборів”, — повідомив правозахисний медіапроект “ОВД-Інфо”.

Журналісти видання “Верстка” підрахували, що на кожного п’ятого “іноагенту” в Росії заведено кримінальну справу. Кожен сьомий — перебуває в розшуку. Найпопулярніша стаття, за якою переслідують “іноагентів”, — за поширення “фейків” про російську армію.

Раніше заступник головного редактора російського видання “Верстка” Олександр Левченко розповів в ефірі FREEДОМ, що вироки по політичних статтях у Росії постійно посилюються. Путінська репресивна машина налаштована так, щоб не допустити жодних послаблень. Скільки ще триватиме ця жорсткість, залежатиме від фортеці режиму.

Прямий ефір