Російська ядерна зброя на території Білорусі — це елемент фарсу, — Коваленко

Олександр Коваленко. Фото: uatv.ua

Президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що тактичні ядерні заряди доставлені на територію Білорусі. Тактичну ядерну зброю потрібно зберігати й обслуговувати відповідним чином, а зведення такого типу об’єктів на території Білорусі не спостерігалося. Про це сьогодні, 16 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“От мені просто цікаво, чи дійсно там є ця зброя. Адже сказати можна все, що завгодно. А на ділі йдеться не про ящик зі снарядами, а йдеться про тактичну ядерну зброю, яку необхідно зберігати та обслуговувати відповідним чином. Це не просто взяти і якийсь склад для боєприпасів або склад для картоплі переобладнати для зберігання тактичної ядерної зброї”, — пояснив він.

Експерт розповів, що раніше не спостерігалося жодних підготовчих процесів на території Білорусі.

“Будь-яких робіт зі зведення об’єкта такого рівня на території Білорусі не спостерігалося. Виїзду фахівців із Росії до Білорусі в потрібній кількості для проведення такого роду контролю за роботами теж не спостерігалося й не відбувалося. А Білорусь не могла самостійно побудувати подібний об’єкт. У неї немає ні фахівців, ні технічної та технологічної можливості”, — розповів Коваленко.

Він вважає неймовірним те, що так швидко можна було підготувати все для розміщення тактичної ядерної зброї.

“У Калінінградській області аналогічний об’єкт для зберігання ядерної зброї Росія будує для своїх потреб уже сім років, і вона ніяк не може закінчити до кінця це будівництво. А тут у Білорусії взяли й за пів року побудували. Ну неймовірно”, — розповів експерт.

Заява Путіна про розміщення ядерної зброї в Білорусі — це ядерний шантаж.

“На території Білорусії з часів Радянського Союзу існували ядерні об’єкти. Насамперед там розміщувалися міжконтинентальні балістичні ракети. Це дещо інший формат. Тому я це сприймаю як елемент фарсу. А для того, щоб використовувати подібного роду тему, у Білорусії є ядерна зброя як елемент шантажу. Навіть якщо на території Білорусії буде розміщено ядерну зброю, що це змінює? Зайві кілька кілометрів щодо підльоту? Ні, звісно. Це не ядерна зброя у Білорусі, це російська ядерна зброя на території Білорусії. Найправильніше трактування саме таке”, — вважає Коваленко.

Читайте також: Путін приурочив доставку ядерних ракет до Білорусі безпосередньо до саміту НАТО, є загроза застосування, — Радіна

Прямий ефір