Наслідки підриву Каховської ГЕС: жителі Херсона поступово повертаються в уцілілі будинки (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Після підриву дамби Каховської гідроелектростанції (ГЕС) у Корабельному районі Херсона два дні тому вулицями можна було пересуватися тільки на човнах. Рівень води доходив до дахів одноповерхових будинків. Зараз вода вже убула. Потік води був настільки потужний, що, на жаль, деякі будинки не витримали. Будинки глиняні повністю розмило. Люди залишилися без житла, повідомляє FREEДОМ.

У місті стоїть запах вогкості, палива та яскраво виражений трупний запах. Жителі самого Херсона наразі поступово повертаються додому приводити до ладу те, що залишилося від їхнього житла, намагаючись врятувати хоч щось зі своїх речей.

“Ми думали, що вода в будинок не зайшла. Вища точка води була по пояс. Усі живі та здорові. Забрати речі ми не змогли. Збиток дуже великий”, — сказав Ігор, житель Херсона.

“Упала стінка. Там балка проходить через весь будинок, і вона потягне другу сторону будинку. Ми встигли евакуюватися, але забули собаку. Потім донька прибігла за собакою. Води по коліно вже було”, — розповіла мешканка Херсона Галина.

Вода прибувала з такою силою настільки швидко, що херсонці, які мешкають у цих районах, що найближче розташовані до річки, ледве встигали взяти з собою лише документи. Усе, що було нажито роками, всі особисті речі, майно, техніка повністю знищені.

У Херсоні зараз працюють волонтери, вони надають допомогу, забезпечують людей усім необхідним, починаючи від їжі та засобів гігієни до одягу.

Херсон перебуває під постійним обстрілом російських військ, і буквально тільки за минулу добу по правобережній частині Херсонської області було випущено понад 300 снарядів.

За словами волонтерів, усе необхідне є. Усе що потрібно людям на перший час. Але ситуація така, що ці всі потреби поступово змінюються. На цей час є потреба в ліжках, матрацах, ковдрах.

Наразі комунальні служби займаються відкачуванням води як по підвалах, так і по будинках.

Читайте також: Росія відповідальна за руйнування Каховської ГЕС — у Європарламенті відбулися дебати (ВІДЕО)

Прямий ефір