Це проблема не тільки України, а й усіх країн Причорномор’я: наслідки підриву Каховської ГЕС для екології оцінив Балинський

Владислав Балинський. Фото: zeleniy-list.od.ua

Підрив Каховської гідроелектростанції (ГЕС) загрожує серйозними екологічними наслідками не тільки для України. Йдеться про забруднення акваторії Чорного моря і знищення найціннішого природного об’єкта з міжнародним статусом Національного природного парку “Нижньодніпровський”. Про це сьогодні, 8 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив еколог, голова громадської організації “Зелений аркуш” Владислав Балинський.

За його словами, масштаб екологічної катастрофи настільки величезний, що для його доскональної оцінки потрібні роки.

“Уже зник цілий світ островів, світ водно-болотної рослинності, тварин. Близько тисячі живих організмів фіксувалося в Нацпарку “Нижньодніпровський”. І весь цей світ з усім біорізноманіттям було знищено одномоментно. Національний природний парк був унікальним і охоронявся міжнародними конвенціями, зокрема Рамсарською конвенцією, Боннською конвенцією, охоронявся мережею міграції тварин Emerald Network. З такими процесами знищення ландшафту світ ще не стикався, тому що йдеться про знищення цілого ландшафтного комплексу”, — розповів Балинський.

Він додав, що площа Національного парку “Нижньодніпровський” становить 80 тис. га.

“Весь мул, який накопичувався впродовж багатьох років і всі стоки промислових підприємств, які потрапляли у водосховище й осідали на дно, зараз становлять дуже серйозну загрозу. Ми з нею зіткнемося найближчим часом і відчуватимемо наслідки, я думаю, протягом десятиліть. Це проблема не тільки України, а й усіх країн Причорномор’я, тому що в екології всі системи біоценозу взаємопов’язані, до того ж саме море досить швидко рознесе вздовж берегової течії всі ці відкладення по береговій лінії”, — заявив еколог.

Владислав Балинський звернув увагу, що йдеться і про хімічне, і про біологічне забруднення, оскільки змивалися скотомогильники, кладовища, вміст вигрібних ям.

“Необхідно вже зараз вживати серйозних заходів”, — упевнений він.

Читайте також: На 80% затоплений Нацпарк, під загрозою — заповідник, який перебуває під охороною ЮНЕСКО — наслідки підриву Каховської ГЕС

Нагадаємо, російські війська у вівторок, 6 червня, підірвали Каховську гідроелектростанцію, розташовану на річці Дніпро в Херсонській області. Херсонська обласна військова адміністрація оголосила евакуацію з районів потенційного підтоплення. Президент України Володимир Зеленський скликав екстрене засідання Ради безпеки і оборони України. Після підриву окупантами Каховської гідроелектростанції рівень води в річці Дніпро стрімко підіймається. У зоні ризику опинилися 16-17 тис. осіб.

Прямий ефір