Російський спецназ — розбитий, цю втрату РФ буде поповнювати щонайменше 10 років, — Ягун

Віктор Ягун. Фото: espreso.tv

На війні Росії проти України втрати деяких бригад Сил спеціальних операцій РФ, спецназу, становили 95% особового складу. Були кинуті серйозні сили, які мали взяти Київ і ліквідувати українське керівництво. Окупанти зазнали невдачі, і це — серйозна втрата для РФ. Було знищено не тільки російський спецназ, а й інструкторів, які пішли за ними брати участь у так званій “СВО”. Про це сьогодні, 15 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав генерал-майор запасу Служби безпеки України, заступник голови СБУ (2014-2015) Віктор Ягун.

“Сили спеціальних операцій Росії, спецназ, повинні були виконувати спеціальні завдання під час першої фази активної війни. Тобто це лютий-березень 2022-го року. Частина цих підрозділів була покликана для того, щоб захопити центр Києва і, можливо, ліквідувати керівництво країни. Тому вони кинули дуже серйозні сили. Але просто не очікували настільки серйозного опору з боку України”, — зазначив гість ефіру.

Це дійсно дуже серйозна втрата для них, яку російські окупанти поповнюватимуть, згідно з підрахунками фахівців, щонайменше 10 років, доповнив Ягун.

Для того, щоб підготувати такого фахівця, потрібна дуже серйозна підготовка інструкторів, каже експерт.

“А в них так виходить, що інструктори пішли туди ж, куди й основна маса цих так званих спецпризначенців”, — зазначив він.

Зараз, за словами Ягуна, росіяни намагаються використовувати спецназ силових структур, щоби поповнити втрати. 

“Але армійський спецназ і спецназ силових структур — це дві різні речі. Вони готуються по-іншому, за різними системами. І попри всі їхні бажання, цей спецназ якось не дуже допомагає. У нас є інформація, що і спецназ Росгвардії не виконує ті функції, які вони на нього хочуть покласти”, — сказав гість ефіру.

Що стосується так званих елітних підрозділів, то їх зараз у армії РФ фактично немає, каже Ягун.

“Якщо людину мобілізували тиждень-два тому, якщо навіть місяць готували на полігоні, одягли на неї тільняшку, причому не має значення, чи це буде блакитна тільняшка десантників, чи чорна тільняшка морських піхотинців, то це ще не означає, що це елітні війська. Єдине, що їх відрізняє від основної маси мобілізованих, це більш-менш нормальне екіпірування і специфічне озброєння”, — зазначив експерт. 

За словами Ягуна, російські десантники, які з’явилися в районі Бахмута, озброєні тим штатним озброєнням, яке стоїть на озброєнні саме десантників. Крім того, їм передали “Солнцепек” — це дуже серйозна система залпового вогню, яка використовує термобаричні боєприпаси. 

“Тобто, дійсно, незважаючи на всі назви, на, можливо, навіть дуже серйозні можливості в минулому, зараз десантників та інші підрозділи ЗС РФ знищують на фронті на тому ж самому рівні, як і “вагнерівців”, — резюмував Ягун.

Читайте також: Основна проблема окупаційних військ РФ — відсутність підготовлених офіцерів нижчої ланки, — Ягун

Прямий ефір