Вибухи та обстріли, щодня гинуть люди: яка ситуація у прифронтовому Херсоні (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Херсон перебуває під постійними атаками окупантів РФ, які ведуть хаотичні обстріли. Вибухи лунають щодня, практично щоденно гинуть люди. Про ситуацію в місті розповіла кореспондентка телеканалу FREEДОМ Дар’я Литовченко у прямому включенні.

Найбільше, за її словами, страждають прибережні райони міста, звідки до позицій російських військових менше кілометра.

“Від окупантів нас розділяє Дніпро, і невелика відстань дозволяє російським військам застосовувати не тільки артилерію, але й танки, і міномети. Під постійним вогнем уже вкотре перебуває Бериславський район області. Учора ввечері російські війська завдали авіаудару по одному з підприємств міста. На щастя, ніхто не постраждав, а в самому Херсоні нарахували п’ять обстрілів минулої доби, за 11 квітня”, — зазначила Литовченко.

За її словами, вчергове постраждали такі населені пункти в області, як Антонівка, Степанівка, Острівна, загинув один мирний житель.

“Сьогоднішній ранок був порівняно тихим”, — розповіла кореспондентка.

Місцеві люди залишаються жити в місті й чекають на повне звільнення від російських окупантів.

“Народу дуже мало. Особливо після третьої години взагалі нікого. Тож чекаємо з надією. З надією, що нарешті звільнять нам лівий берег. І ми не чутимемо цих пострілів. Ми постійно живемо під шумом ракет, снарядів, мін. Дуже страшно, дуже важко”, — каже місцева мешканка Тетяна Леонідівна.

Любов і прихильність до рідного міста все ж таки тримає людей, і дуже складно наважитися залишити Херсон, особливо переживши окупацію. Найскладніше виїхати літнім людям, які не хочуть залишати свої будинки.

“У мене мама — 83 роки, вона не хоче їхати. Має будинок, собаку, господарство. Вона звикла. Старим людям дуже важко їхати, вони не згодні. І мені немає куди, в принципі”, — каже Лілія.

За словами місцевих жителів, тоді під час захоплення міста російськими військами було набагато складніше та страшніше, ніж під обстрілами.

“Практично щодня у Херсоні гинуть мирні жителі. Тут немає безпечного району, немає безпечного місця. Тут загинути можна у будь-якій точці, сидячи вдома, вийшовши до магазину, вийшовши на зупинку громадського транспорту. Тут ми не зможемо передбачити, коли саме російські війська відкриють вогонь, і куди саме російські снаряди влучать”, — зазначила кореспондентка.

Також вона розповіла про героїзм екстрених та комунальних служб міста.

“У них бронежилет уже став обов’язковою складовою уніформи. Вони працюють під обстрілами, допомагають, відновлюють електромережі, усувають аварії. І, на жаль, нерідкі випадки, коли енергетики виїжджали на місце аварії, щоб підключити електрику, та підривалися на російських мінах. Тут мін дуже багато. Херсонська область вважається однією з найзамінованіших на даний момент в Україні”, — сказала Литовченко.

За її словами, у місті працюють ринки та магазини, працюють кафе та перукарні, ходять автобуси.

Читайте також: Російські атаки і масовані обстріли, відео страти українського воїна — 413-й день війни в огляді (ВІДЕО)

Нагадаємо, російські загарбницькі війська окупували Херсон ще на початку повномасштабної війни. 11 листопада 2022 року українські захисники зайшли до міста, також було деокуповано частину області. Українці зустрічали військових із прапорами та сльозами.

14 листопада Херсон відвідав президент України Володимир Зеленський. У місті підняли український прапор, а глава держави подякував українським захисникам.

Російські загарбники відійшли на лівий берег. З того часу вони систематично обстрілюють місто та область, вбиваючи мирних людей та руйнуючи інфраструктуру.

Прямий ефір