Бойові дії навколо станції посилюються, — Гроссі за підсумками візиту на ЗАЕС

Рафаель Гроссі на ЗАЕС. Скріншот: uatv.ua

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі побував на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) і провів ротацію спостерігачів. Це його другий візит на станцію, відколи її окупували росіяни, передає FREEДОМ.

Візит на найбільшу в Україні та в усій Європі атомну станцію тривав кілька годин. Потім Рафаель Гроссі повернувся на підконтрольну Україні територію.

За словами Гроссі, за 13 місяців атомна станція шість разів перемикалася на аварійні дизель-генератори.

“Це може статися через обстріл, через безпілотник, через атаку, через наступальну або оборонну операцію. Тому це не те, що можна спланувати”, — сказав він.

За підсумками візиту Гроссі заявив, що “очевидно, що ситуація не поліпшується, бойові дії навколо станції посилюються”. А також підтвердив необхідність захисту ЗАЕС. 

“Підвищена військова активність, про яку я знаю і вже говорив перед візитом на станцію, — очевидна. Є ознаки військової присутності, видимі ознаки пошкоджень і руйнувань станції — ми це бачили ще до того, як дісталися до місця. Таким чином, очевидно, що зараз у цьому районі спостерігається, можливо, більш небезпечна фаза з погляду конфлікту, що триває”, — акцентував Гроссі. 

Гендиректор МАГАТЕ також заявив, що необхідно активізувати зусилля і “дійти якоїсь угоди щодо захисту станції”.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ визнав, що всі його плани, ідеї та пропозиції щодо демілітаризації ЗАЕС є нереалізованими, — Рейтерович

Нагадаємо, МАГАТЕ намагається домовитися про демілітаризацію та зону безпеки навколо ЗАЕС, яку окупували і використовують як майданчик для обстрілів російські війська.

Прямий ефір