Путін може не дожити до суду — думка

Володимир Путін. Ілюстративне фото: svoboda.org

Створення трибуналу — дуже довгий процес, а російський президент Володимир Путін — уже у віці та має різні захворювання, тому не відомо, чи доживе він до суду. Таку думку сьогодні, 13 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила експертка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська.

За її словами, Володимир Путін може втекти з країни в Північну Корею або африканські країни.

“У них уже є подібний досвід. Омара аль-Башира, це злочинець Судану, африканські країни відмовляються видавати міжнародному кримінальному суду, навіть попри те, що є два ордери на арешт цієї людини. Тому тут потрібно дивитися, бо африканські країни пояснюють своє рішення тим, що переслідуванням глави держави нібито ми ставимо під загрозу міжнародний мир і безпеку, що є абсурдом”, — сказала Рашевська.

Вона вважає, що Путін може повторити долю Вільгельма II після Першої світової війни та десь сховатися, але ненадовго.

“Мене більше хвилює питання: чи зможе Путін дочекатися якогось суду, тому що це дуже стара людина. Ми всі знаємо, що в нього є проблеми зі здоров’ям. Створення трибуналу — це не дуже швидка справа, а помирати — це дуже просто для такого злочинця”, — зауважила експертка.

Рашевська висловила думку, що вже потрібно думати вже над тим, як працюватимуть суди, якщо Путін помре, щоб жертви злочинів отримали справедливу компенсацію.

Читайте також: Про три варіанти трибуналу для диктатора Путіна розповів експерт

Прямий ефір