“Померти за батьківщину — почесно”: як вчителі Росії програмують дітей на війну, розповів політтехнолог

Борис Тізенгаузен. Скріншот: uatv.ua

РФ активно займається мілітаризацією дітей шкільного віку. Вчителі проводять уроки “Про важливе” і вкладають наратив, що війна — це нормально, а померти за батьківщину — почесно і правильно. Про це сьогодні, 13 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політтехнолог Борис Тизенгаузен.

За його словами, у цих уроках “про важливе”, “про головне” є цілих два елементи базової військової пропаганди.

“Перший — постійне повторення певних тез: “Захід — це зло”, “Наші хлопці вмирають за батьківщину”, “На нас збиралися напасти”. Другий елемент — незаперечний авторитет того, хто тобі це говорить. Ми ж розуміємо, що для дітей молодших класів педагог — це справді незаперечний авторитет, усе, що він каже, — це правда, це так і є. Другою мамою вчителів називають чи якось іще. Це в старших класах діти замислюються, починають сперечатися. Але ці уроки побудовані таким чином, що вони не дискусійні, тобто педагог не каже: “А давайте подумаємо, діти, що ж насправді відбувається?”. Педагог говорить те, що йому належить говорити за програмою, безальтернативно”, — пояснив Тизенгаузен.

Політтехнолог уточнив, що таким чином російських дітей програмують на війну, на мілітаризацію, на найголовнішу тезу, що “померти за батьківщину — це почесно і правильно”.

“Хоча тут підміна понять, вони ж не за батьківщину вмирають, а за ідеї одного збожеволілого диктатора”, — зазначив він.

Також політтехнолог прокоментував роль батьків і педагогів у такому процесі.

“Калькування більше тієї радянської програми, коли всі на всіх стукали, всі за всіма стежили. Педагог нічого не може вдіяти, якщо він не хоче, як то кажуть, режиму допомагати, він просто не йде в педагоги. А з батьками складніше. Там історія в тому, що навіть якщо батьки вдома кажуть дитині: “Слухай, там, напевно, те, що тобі кажуть — не зовсім так”. Батьки цього робити не будуть через те, що дитина прийде до школи і скаже: “А мій тато каже, що ви говорите неправильні речі”. І все, за татом поїхали. Тому такий другий елемент катку страху, який котиться Росією. Там закрутили гайки, коли за будь-який пост можна сісти. Це ще один з елементів путінського режиму — страх і така брандспойт-пропаганда, яка йде просто безперервним потоком”, — резюмував Борис Тизенгаузен.

Читайте також: Російська пропаганда працює на молоде покоління, — Лисянський

Прямий ефір