Українці, депортовані до РФ, мають справу з відсутністю роботи, фінансового забезпечення та навіть зв’язку, — правозахисниця (ВІДЕО)

Фото: ukrinform.ua

Депортованих у Росію українців не хочуть приймати на роботу, називаючи їх неблагонадійними. Діти у школах та дитсадках часто зазнають цькування — там їх називають фашистами. А українці, які опиняються у російській глибинці, взагалі залишаються без нормальних умов для проживання. Про це сьогодні, 3 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла правозахисниця, громадська діячка Тетяна Іванова.

“Українців, які перебувають у Росії, можна поділити умовно на дві категорії. Перша – це ті, що мають родичів, які їх прийняли. Друга – це ті, хто виїхали в нікуди. У першої категорії немає серйозних проблем, бо вони мають де жити і кому допомогти. Родичі переймаються тим, щоб вони влаштувалися на роботу, забезпечують їм мінімальні умови життя. На жаль, таких українців небагато”, — сказала вона.

За словами правозахисниці, решта українців, яких депортували до РФ, стикаються з іншими життєвими умовами та численними проблемами.

“Жінки скаржаться, що дитину ображають інші діти у школі, дитячому садку, називають фашистом, націоналістом, укропом… До дитини ставляться погано. І хоч би як намагалися батьки втрутитися, результату позитивного немає”, — розповіла вона.

Також є проблеми із тим, аби влаштуватися на роботу. Українців неохоче беруть на роботу з негласним формулюванням — “неблагонадійні”.

“Це основна причина, через яку не хочуть українців брати на роботу. Там вважають, що українці ставитимуться до росіян якось не так. Вони враховують, що родичі українців залишилися в Україні, і через війну вони сильно постраждали. Тому вважають, що рано чи пізно це виллється”, — пояснила вона.

Окрім влаштування на роботу, в українців виникають проблеми й з фінансами. У Росії їм видають одноразову допомогу в сумі 10 тис. рублів, коли в країнах Європи щомісяця нараховуються виплати в середньому — до 400 євро.

“Ну, як прожити на 10 тис. рублів? Це дуже малі гроші. І далі люди залишаються без засобів для існування. Вони залишаються без зв’язку, тому що немає можливості купити телефон, російську сім-карту і оплачувати навіть телефонний зв’язок, щоб зв’язатися зі своїми родичами. Тому там серйозні проблеми, пов’язані з роботою, з фінансовим забезпеченням і навіть побутові проблеми”, — додала правозахисниця.

Вона зазначила, що українці звикли до комфортніших умов життя, ніж росіяни: будинки чи квартири зі зручностями навіть у сільській місцевості. З газифікованими, асфальтованими вулицями.

“А там, у російській глибинці, немає навіть туалету в будинку, і це ще й морози не почалися… Зараз українці будуть у ситуації, що за 30-градусного морозу туалет на вулиці, немає води в будинку, і треба йти до колонки 500 метрів, а може бути, і далі. Там нема елементарних умов проживання. А у деяких місцях люди не знають, що таке супутникова антена, люди їх ніколи не бачили”, — наголосила Тетяна Іванова.

Читайте також: Евакуація Донбасу: які можливості своїм громадянам надає Україна — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір