На ракети вистачає, а на пенсії — ні: Путін витратив 1/4 частину річного бюджету Росії на війну проти України (ВІДЕО)

Знищена російська техніка. Фото: Facebook/93 ОМБР

Держдума Росії остаточно схвалила проєкт федерального бюджету. Близько третини наступного року Кремль має намір витратити на потреби оборони та внутрішню безпеку. При цьому витрати на освіту та медицину мають намір скоротити, інформує FREEДОМ.

Не виділятимуть гроші і для індексації пенсії пенсіонерам, які працюють, — уряд Росії відмовився підтримувати відповідний законопроєкт. При тому, що з початку року, за даними Держстату, за межею бідності опинилися понад 20 млн. росіян.

За 9 місяців 2022 року Росія витратила на війну 82 млрд дол. — чверть річного бюджету країни, повідомляє Forbes.

“Прямі військові витрати Росії за 9 місяців війни, за розрахунками Forbes, становлять приблизно 82 млрд дол. Ця оцінка включає безпосередні витрати, необхідні для підтримки військових дій, але не включає стабільні витрати на оборону або втрати, пов’язані з економікою”, — йдеться в публікації видання.

Тим часом надходження до російського бюджету від продажу нафти та газу скорочуються, а з грудня 2022 року почне діяти нафтове ембарго.

Західні санкції працюють і їх не можна ігнорувати, це визнають навіть у Центробанку Росії.

“Санкційний тиск посилюється, зачіпає серйозно і наших партнерів в інших країнах. Санкції дуже потужні, їхній вплив на російську та світову економіку применшувати не варто, відгородитися від них буде неможливо”, — заявила очільниця Центрального банку Росії Ельвіра Набіулліна.

Попри це, Путін не має наміру припиняти бойові дії на території України, впевнені експерти. І підтвердження цього — проєкт бюджету Російської Федерації, близько третини якого спрямують на потреби оборони та внутрішню безпеку — роботу слідчих комітетів, Росгвардії та прокуратури.

“У певному сенсі російська економіка завжди такою була, оскільки й олігархи, і російський бізнес завжди використовувалися владою. І Путін, щоб виконувати завдання, які їм потрібні, генерали кажуть бізнесу, куди платити гроші, така практика завжди була. І що більше Росія програватиме на полі бою, що сильніше діятимуть санкції, то більше вони намагатимуться замінювати імпортні товари та продукцію, зокрема військового призначення, якимись своїми розробками”, — зазначає віцепрезидентка з економіко-політичних досліджень Київської школи економіки Наталія Шаповал.

Фінансування національних проєктів “Охорона здоров’я”, “Житло”, “Екологія” та інших в Росії планують скоротити. Раніше уряд РФ не підтримав законопроєкт про перерахунок та індексацію пенсій пенсіонерам, які працюють. Вирішили заощадити, оскільки це вимагало б додаткових майже 500 млрд рублів.

“З того, що ще обрізатиметься, найімовірніше, і обрізатиметься далі — різні субсидії для регіонів. Субсидії у бідні регіони зменшуватимуться”, — припускає Шаповал.

За підрахунками Forbes, Росія у війні проти України витратила від 10 тис. до 50 тис. снарядів на день на суму близько 5,5 млрд дол. Російські війська випустили по Україні понад 4 тис. ракет. Вартість кожної, в середньому, 3 млн дол., які могли б витратити на пенсії, зарплати вчителям та медикам.

Читайте також: Палаци, величезні статки та елітний відпочинок: чи знищить корупція російську армію

Прямий ефір