Україні поки що не варто сподіватися на військову підтримку з боку Ізраїлю у війні з РФ, — Ауслендер назвав причини

Ілюстративне фото: president.gov.ua

Україні не варто сподіватися найближчим часом на зміну позиції Ізраїлю щодо військової підтримки у війні з Російською Федерацією. Про це сьогодні, 18 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав ізраїльський журналіст Сергій Ауслендер.

Він зазначив, що нещодавню заяву міністра Ізраїлю у справах діаспори Нахмана Шая про необхідність надання Україні військової допомоги Міністерство закордонних справ Ізраїлю назвало “приватною думкою”.

Ауслендер звернув увагу, що на 1 листопада в Ізраїлі призначено парламентські вибори.

“Через два тижні — вибори, плюс місяць на формування нового уряду. Тобто півтора місяця у нас просто нема кому ухвалювати рішення… Це по-перше. А по-друге, очевидно, в Єрусалимі вважають, що в Росії збереглися якісь важелі тиску на Ізраїль, і тому Ізраїль у цьому питанні, ну, принаймні зовні займає… Ось що стосується військової допомоги, я хочу сказати, що Ізраїль у цих питаннях страшенно не любить публічності, а любить у цих питаннях тишу. Я цілком припускаю, і до мене теж тут докочувалися різноманітні уривки інформації, чуток, що така допомога надається, і полягає вона не тільки в обміні розвідданими, так? Але Ізраїль, ще раз повторюю, не буде ніколи публічно це заявляти доти, доки Росія має якісь важелі тиску. Тому я ще раз цілком припускаю, що цю допомогу надають, просто про це голосно не говорять”, — сказав він.

Ауслендер також зазначив, що після оголошення мобілізації у Росії різко зросла кількість репатріантів, що стало проблемою для Ізраїлю.

“Після оголошення цієї так званої часткової, насправді загальної, мобілізації ці темпи ще збільшаться, це зрозуміло, тому що звідти вже всі побігли буквально. Тому зараз для Ізраїлю це, ну, прямо скажемо, проблемою стало. Тобто Ізраїль — це єдина у світі єврейська держава, яка зобов’язалася приймати євреїв, які бажають у ній жити. Але кількість звідти приїжджає така, що це стало проблемою”, — сказав журналіст.

Читайте також: Росіяни продовжують тікати з рідної країни від путінської мобілізації — історії (ВІДЕО)

Нагадаємо, Ізраїль від початку повномасштабного вторгнення РФ утримувався від надання летальної допомоги Києву. Міністр у справах діаспори Ізраїлю Нахман Шай закликав свою державу надати Україні військову допомогу у світлі інформації про постачання до РФ балістичних ракет з Ірану.

Прямий ефір