Загрозу масштабного голоду через Росію обговорили на полях ГА ООН — роль України

77 сесія Генасамблеї ООН. Фото: Facebook/Денис Шмигаль

На полях Генеральної Асамблеї ООН дипломати та політики обговорювали теми загрози голоду, економічна криза та рекордне подорожчання продовольства через агресію Росії, повідомляє FREEДОМ.

Африка, Південна Америка та Азія стоять на порозі небаченого подорожчання їжі через неможливість України перевозити аграрну продукцію в очікуваних обсягах. Це напередодні сесії ГА ООН обговорили міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та верховний представник Європейського Союзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель у Нью-Йорку.

“Для світу Україна як частина глобальної економіки до 2022 року начебто не існувала. Через те, що все працювало ідеально. Коли Росія напала на нас, ми зіткнулися з тим, що наші порти заблоковані. І світ зрозумів, що експорт української аграрної продукції є необхідним для підтримки стабільності світових цін. Для того, щоб рятувати людей від голоду на всій планеті”, — заявив Кулеба.

Після зростання цін на їжу у світі ланцюжком прискорилася інфляція. Цілі континенти зустрілися з проблемами, про які, начебто, забули десятиліття тому. І якщо у південній півкулі відчули різкий стрибок цін на їжу, то Європа ще тільки готується до головної загрози, яку створює президент РФ Володимир Путін, — зими без газу.

“Газ — це головна проблема Європи сьогодні. Ми ризикуємо не отримати газ узимку. Путін все чекає на прихід генерала морозу. Росіяни вважають, що зима завжди допомагає російській армії. У випадку з Гітлером та Наполеоном зима врятувала їх. І вони вважають, що зима послабить Європу. Що ми змерзнемо без газу. Але ми чинитимемо опір цьому”, — сказав Боррель.

Дипломати обговорили й глобальну політику. Порушили питання необхідності реформи ООН та Ради безпеки через те, наскільки легко і часто Росія блокує мирні ініціативи для своїх агресивних планів.

“Якщо Росія як постійний член Ради безпеки ООН нападає на іншого, мирного, члена ООН, то виходить, що будь-хто у світі, незалежно від географії, може розв’язувати свої дипломатичні проблеми із застосуванням сили. Адже якщо Росії можна, то чому іншим не можна?” — зазначив Кулеба.

Учасники зустрічі зійшлися в головному — як запобігти глобальній кризі і наскільки важлива у цьому діяльність України у цій війні.

“Слово “мир” передбачає перемовини з агресором, якусь угоду. Неймовірна ж кількість українців хочуть боротися саме для перемоги. У разі перемоги ми зможемо відбудувати та покращити нашу країну без постійного страху”, — заявила народна депутатка України Кіра Рудик.

ГА ООН триватиме до 23 вересня. Делегація України на ній добиватиметься ухвалення важливих для країни резолюцій. Серед них — покарання російських воєнних злочинців та створення механізму відшкодування завданих Україною збитків за рахунок російських закордонних активів.

Читайте також: В Нью-Йорку стартувала Генасамблея ООН: що включає порядок денний представників ЄС

Нагадаємо, за словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, перед українською делегацією на Генасамблеї ООН стоїть завдання зміцнення міжнародної коаліції на підтримку України, зокрема збільшення постачань зброї та фінансової допомоги, активізація відносин з країнами Глобального Півдня (Латинська Америка, Африка, Близький Схід, Азія) та притягнення Росії до відповідальності за її злочини в Україні.

Читайте також: Стартував тиждень високого рівня 77-ї сесії ГА ООН — аналіз українського порядку денного (ВІДЕО)

Прямий ефір