Переговори чи рішення на полі бою: за яких умов може закінчитися війна

Переговори між Києвом та Москвою розпочалися на четвертий день вторгнення російської армії до України. Надія на врегулювання конфлікту з’явилася відтоді лише раз — після березневої зустрічі у Стамбулі, за підсумками якої сторони представили план можливих домовленостей. Але після того, як Росія сконцентрувала сили на Донбасі та тимчасово взяла під свій контроль деякі території України, переговори між сторонами фактично зупинилися, повідомляє UA.

“На жаль, домовитися з Росією сьогодні неможливо. Росія обов’язково відмовиться або спробує обдурити сторони, що домовляються. Вона на повну використовує свої експансіоністські можливості й хоче просунути статус-кво, який неприйнятний для України. Тому необхідно розуміти, що переговорний процес з Росією можливий тільки за умови кількох важливих тактичних поразок”, — заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк в інтерв’ю Le Figaro.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков у відповідь на це повідомив, що наразі немає передумов для зустрічі Володимира Путіна з Володимиром Зеленським.

Також відсутній переговорний процес між українською та російською делегаціями, оскільки, як вважають у Кремлі, Україна нібито “зникла з радарів”. А Путін під час останнього виступу звинуватив США у затягуванні війни в Україні.

Діалог із Москвою можливий лише за участю партнерів України, упевнений міністр оборони Олексій Резніков. Він зазначив, що у разі проведення Росією “референдумів” на окупованих територіях жодних переговорів не буде.

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що результат російсько-української війни буде вирішено на полі бою, а переговори з Путіним вважає безглуздими. І щоб допомогти Україні перемогти, партнери мають зробити все можливе, заявив політик.

Глава британської військової розвідки Джим Хокенхалл в інтерв’ю ВВС заявив, що від війни, яку Росія веде в Україні, цього року не варто очікувати на явні успіхи жодної з протиборчих сторін. І закликав готуватись до затяжного конфлікту.

Завершувати війну Україна буде лише на своїх умовах, каже політолог Петро Олещук.

“Як у принципі наголошував неодноразово президент Зеленський, основною умовою є виведення військ окупанта за межі України, до того ж, повинна бути звільнена вся конституційна територія України, включно з окремими районами Донецької та Луганської областей і Кримом, ось коли це буде здійснено, то тоді ми можемо говорити про можливість завершення цієї війни та обговорення подальших умов”, — заявив він.

Наразі єдине, чого хоче Росія, це по можливості заморозити конфлікт для того, щоб підтягнути живу силу та техніку, каже Олещук. А потім знову напасти та знищити Україну. Все це є неприйнятним, тому змістовних переговорів зараз бути не може, вважає експерт.

Результати нових соцопитувань у Росії вказують на те, що росіяни хочуть переговорів. За даними служби Russian Field, 65% росіян схвалили б рішення Володимира Путіна зупинити військову операцію в Україні та підписати мирну угоду. Водночас 60% респондентів підтримали б і намір президента Росії розпочати новий наступ на Київ.

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що більшість росіян готові схвалити два протилежні рішення Путіна. Це можна вважати колективним виразом довіри до влади та небажанням суспільства втручатися у політичну ситуацію в країні, стверджують експерти.

Нагадаємо, заступник голови Генерального штабу ЗСУ у 2006-2010 роках Ігор Романенко в ефірі марафону “FreeДОМ” на телеканалі UA висловив думку, що лідер агресора РФ Путін не пропустить 24 серпня. Враховуючи військовий підхід, Україні варто готуватися до найгіршого варіанту.

45% регіону — під контролем України: про ситуацію на Донеччині розповіла журналістка UA

“Свій обов’язок ми виконали”: чоловіки з окупованої Луганщини не хочуть воювати за ідеї Путіна

Читайте також: Перепелиця пояснив, навіщо Путін віддав Сирію та Південний Кавказ під вплив Туреччини

Прямий ефір