Білоруська церква має право на Томос, як і ПЦУ, – Епіфаній

Фото Facebook митрополит Епіфаній

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній висловив занепокоєння з приводу ситуації в Білорусі.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Епіфаній нагадав, що канонічна територія Білорусі до 1686 року входила до складу Київської митрополії. Як і українська церква, вона була незаконно анексована Москвою.

“Саме в ці дні особливо страждає білоруський народ – наші сусіди, з якими від княжих часів ми мали багато століть спільної церковної та державної історії, складаючи до 1686 р. єдину Київську Митрополію. Її неканонічна анексія Москвою мала і продовжує мати трагічні наслідки для православ‘я у всій Східній Європі. За благословенням нашої спільної матері-церкви, Вселенського Патріархату, Українська Церква утвердилася серед автокефальних церков”, – зазначив ієрарх.

Митрополит наголосив, що Православна церква Білорусі має ті ж самі підстави та право просити Константинополь про Томос, коли захоче.

Також він побажав білоруському народу “знайти свою власну відповідь на виклики сьогодення, захистити гідність та свободу, демократичне і незалежне майбутнє своєї держави”.

“Долучаю свій голос до заяв тих численних держав, міжнародних та громадянських інституцій, хто наполегливо закликає до негайного припинення насильства, звільнення тисяч невинно затриманих та проведення конструктивного діалогу між керівництвом Білорусі та громадянським суспільством задля мирного виходу з кризи”, – підсумував предстоятель ПЦУ.

Нагадаємо, у Білорусі під час масових акцій протесту побили українського фотокореспондента і затримали дев’ятьох наших громадян.

Раніше повідомлялося, що після завершення голосування й оголошення результату exit poll, у якому йшлося про перемогу на виборах Олександра Лукашенка, у Білорусі розпочалися масові акції протесту.

Володимир Зеленський закликав Білорусь відмовитися від насильства та перейти до діалогу.

Прямий ефір