Навіть Кім Чен Ин не знає, як військові КНДР поводитимуться, якщо дійсно потраплять на поле бою, — Рейтерович

Ігор Рейтерович. Фото: uatv.ua

Які б підроблені паспорти не видавала Російська Федерація солдатам з Північної Кореї, потрапивши в український полон, вони підтвердять, яку саме країну представляють. Таку думку висловив політолог Ігор Рейтерович в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 20 жовтня.

Говорячи про те, як можливо підтвердити присутність північнокорейських солдатів на фронті, політолог пояснив: будуть об’єктивні дані розвідки, причому не тільки української. 

“Коли ви перекидаєте, а Буданов (керівник Головного управління розвідки Міноборони України, — ред.) говорив про 2 600 солдатів, це не 25 або 26 північнокорейських офіцерів, які загинули, коли наші Збройні сили завдали удару по російському командному пункту. Їх приховати просто не вдасться. Буде зрозуміло, що це якийсь новий загін, і, відповідно, він, м’яко кажучи, сильно відрізняється від тих же бурятів”, — сказав Рейтерович. 

Не буде і проблем і з погляду зовнішньої ідентифікації солдатів, вважає він.

“Північнокорейці, наприклад, дуже сильно відрізняються від інших націй у тому плані, що через постійне, перманентне недоїдання вони набагато нижчі за тих самих південних корейців, мають досить субтильну статуру, специфічні риси обличчя. Це все буде помітно”, — доповнив спікер. 

Також, вважає Рейтерович, потрапивши в полон, такі солдати підтвердять, звідки вони. 

“Які б паспорти росіяни їм не видавали, як би їх не накачували пропагандою і розповідали, що, мовляв, ви йдете воювати проти НАТО, у будь-якому разі полонені, якщо таке станеться, підтвердять, яку країну вони представляють. Ніхто, насправді, навіть Кім Чен Ин, не знає, як ці військові поведуть себе, якщо братимуть участь у війні. Ніхто не знає, як вони себе поведуть безпосередньо на полі бою. Тому що одна справа, коли вони там ходять строєм і розповідають про те, як люблять Кім Чен Ина, наскільки віддані ідеям Чучхе. І зовсім інша справа, коли вони потраплять на справжню війну”, — акцентував політолог. 

Він також зазначив, що востаннє Північна Корея реально воювала в 1950-х роках. Після цього вони не брали участі в якихось активних бойових діях. 

“І ось вони потрапляють у реальну війну, не маючи жодної практичної підготовки тощо. І при цьому прекрасно розуміють, що коли вони в полон, наприклад, потрапляють, і якщо вони все розповідатимуть та описуватимуть те, що відбувається, вони щонайменше збережуть життя, а як максимум — вирвуться взагалі з тієї ж Північної Кореї”, — резюмував Ігор Рейтерович.

Читайте також: Реакцію Заходу на можливу участь солдатів КНДР у війні проти України прокоментував політолог

Як повідомлялося раніше, кілька тисяч солдатів з Північної Кореї проходять підготовку в Росії. Ще до кінця року їх можуть перекинути на фронт в Україні. Головне управління розвідки українського Міноборони підтвердило, що близько 11 тисяч північнокорейських солдатів до 1 листопада будуть готові воювати проти України.

Прямий ефір