Європі все складніше зберігати баланс щодо ситуації на Близькому Сході — думка Сулейманова

Руслан Сулейманов. Скриншот: uatv.ua

Ситуація на Близькому Сході є великим викликом для Європи, оскільки існує етична колізія. З одного боку — Ізраїль страждає від терористів ХАМАСу, з іншого боку — гине багато мирних жителів. Про це сьогодні, 2 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав журналіст та сходознавець Руслан Сулейманов.

“Європейцям доводиться обирати. І коли європейські чиновники намагаються або балансувати, або тим більше засуджувати Ізраїль за загибель мирних жителів у Газі чи Лівані, для єврейської держави це абсолютно неприйнятно, що виливається в такі жорсткі заяви, як заява щодо генсека ООН Гутерріша, який, природно, не був ніколи прихильником ХАМАС, але намагався якось дотриматися балансу між ізраїльтянами та палестинцями”, — зауважив він.

Зазначимо, Ізраїль оголосив Антоніу Гутерріша персоною нон грата та заборонив йому в’їзд до країни, оскільки генсек ООН не відреагував на масований удар Ірану Ізраїлем.

“Для Ізраїлю зараз все настільки розжарене, що будь-яке відхилення від ізраїльської позиції — це виклик. І ми спостерігаємо, як змінюються відносини Ізраїлю з деякими європейськими країнами, на кшталт Іспанії чи Бельгії, які десь навіть відкрито критикували Ізраїль за його досить жорстку операцію щодо мирних жителів у Газі. Тож для європейців сама ця напруженість, конфлікт — це великий виклик, коли доводиться дуже бути обережним у своїх заявах”, — пояснив Сулейманов.

Читайте такожЗагроза великої війни нікуди не поділася: протистояння Ізраїлю та “Хезболли” в оцінках експертів

Нагадаємо, 1 жовтня Іран запустив по Ізраїлю 180 ракет. Сирени повітряної тривоги лунали по всій території Ізраїлю. Зокрема, в Тель-Авіві було чутно потужні вибухи. Під час атаки Іран уперше застосував гіперзвукові балістичні ракети Fattah (“Фаттах”). Більшість боєприпасів все ж було перехоплено ізраїльською армією.

Прямий ефір