Фінансування війни — головний пріоритет Кремля: бюджет РФ на 2025 рік передбачає рекордні військові витрати (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: minfin.com.ua

142 млрд дол. на війну проти України — до такої рекордної цифри наступного року Кремль планує підвищити військовий бюджет Росії. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на проєкт закону про бюджет. Заплановані військові витрати порівняно з 2023 роком зросли вдвічі. Покривати такі величезні витрати Кремль має намір переважно шляхом підвищення податків, повідомляє FREEДОМ.

Фінансування війни проти України є головним пріоритетом для Кремля. Витрати на оборону в 2024 році становили майже третину бюджету РФ. За словами економістів, таке колосальне вливання грошей у військову галузь створює дисбаланс усередині всієї фінансової системи. І поки сфера військово-промислового комплексу (ВПК) зростає, інші відчувають лише зростання цін. 16 вересня Володимир Путін підписав указ про збільшення кількості військовослужбовців до 1,5 млн осіб — це на 180 тис. більше, ніж було. За словами аналітиків, це тільки посилить уже наявні тенденції в економіці.

“Збільшення чисельності армії буде дорогим не тільки з точки зору зарплат і соціальних виплат, але й фактично потребуватиме подвоєння наявної військової інфраструктури в Росії. Якщо раніше російські контрактники отримували в середньому 300-400 тис. руб. (3,2-4,3 тис. дол.) на рік, то тепер з урахуванням усіх виплат вони можуть розраховувати на дохід до 10 млн руб. (108,1 тис. дол.) за три роки. З урахуванням інших витрат — на житло, навчання, пільги — утримання такої армії коштуватиме понад 3 трлн руб. (32,4 млрд дол.) на рік”, — з доповіді Фонду Карнегі.

Витрати на оборону в Росії вже досягли рівня пізнього СРСР. Bloomberg з посиланням на проєкт закону про бюджет Росії повідомляє, що наступного року на військову сферу Москва планує витратити рекордних 142 млрд дол. Це вдвічі більше, ніж 2023 року. Водночас витрати на освіту і медицину залишаються на колишньому рівні. І таку діру в бюджеті не буде чим покрити.

“Уже цього року в росіян приблизно 3,5 трлн руб. (37,8 млрд дол.) дефіцит, який вони планують покривати, користуючись залишками коштів Фонду добробуту, і на сьогоднішній момент є вже законопроєкт у Думі щодо підвищення податків на загальну суму приблизно 3 трлн руб. (32,4 млрд дол.). Тобто вони планують шляхом підвищення податків перекрити дефіцит бюджету цього року. Але потрібно розуміти, що цей дефіцит, він же нарощуватиметься в наступному. Тому в будь-якому разі, найімовірніше, грошей не вистачатиме”, — розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Як зазначають аналітики, російська влада не зможе збирати багато грошей з податків, оскільки компанії просто не будуть генерувати великий прибуток. Підвищені витрати на оборону призводять до “перегріву економіки” і розгону інфляції. Для боротьби з нею Центральний банк Росії підвищує ключову ставку. Через це банки видають кредити під великі відсотки. Це знижує комерційну активність, що і “охолоджує” економіку. Але у цього інструменту є і зворотний бік.

“Чим вища облікова ставка — тим менше візьме кредитів бізнес. Що менше кредиту візьме бізнес — то менше буде податків, менше він створить робочих місць, менше в реальній дійсності працюватиме економіка. Те, що зараз відбувається в Росії, дуже нагадує останні десятиліття існування СРСР. Коли божевільні гроші витрачалися на військово-промисловий комплекс, при цьому товари народного споживання, продовольча група була в дуже серйозному дефіциті”, — додав Пендзин.

Водночас зупинити зростання цін Росії теж не вдається. Уже півтора року в країні зростає рівень інфляції. У серпні 2024 року її річний показник становив 9%. У самому Центробанку це пояснюють, зокрема, різким підвищенням комунальних тарифів. Водночас зростання цін для звичайних покупців ще вище. Згідно з підрахунками дослідницького холдингу “Ромир”, річна інфляція товарів широкого вжитку в серпні 2024 року становила 21,5%.

Читайте також: 16 тисяч солдатів убитими та пораненими втратила армія РФ на Харківському напрямку за чотири місяці

Прямий ефір