Частота взаємних атак Ізраїлю і “Хезболли” значно зросла — ситуація на Близькому Сході загострюється (ВІДЕО)

Ізраїльські військові. Фото: idf.il

Через ескалацію на Близькому Сході Сполучені Штати Америки збільшили військову присутність у регіоні, пише Associated Press з посиланням на джерела. Раніше в Центральному командуванні США на Близькому Сході налічувалося близько 34 тис. військовослужбовців, зараз же їхня чисельність зросла майже до 50 тис. Нещодавно міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант оголосив про початок нової фази війни, інформує FREEДОМ.

17 вересня в Лівані вибухнули тисячі пейджерів. Акція була спрямована проти членів організації “Хезболла”. За даними BBC, вибухи сталися в південному Бейруті та інших регіонах країни. Наступного дня в Лівані масово здетонували рації, які використовують бойовики угруповання. 

За даними ліванського МОЗ, кількість загиблих зросла до 37, а поранених і постраждалих — уже тисячі. Влада Лівану та лідер Хезболли звинуватили в події Ізраїль, який традиційно зберігає мовчання.

Телеканал ABC News, посилаючись на джерела, стверджує — це була складна операція ізраїльської розвідки, яку планували щонайменше 15 років.

“Під час планування атаки були залучені підставні компанії, у яких кілька рівнів офіцерів ізраїльської розвідки та їхніх активів були прикриттям для легальної компанії, що виробляла пейджери. Щонайменше деякі з тих, хто виконував цю роботу, не знали, на кого вони насправді працюють”, — йдеться в публікації на сайті телеканалу ABC News із посиланням на джерела.

Нічого подібного світ ще не знав, каже військовий оглядач Давид Шарп.

“Одна справа, як у 1996 році був підсунутий мобільний телефон командиру бойового крила ХАМАС, і його було підірвано 11 грамами вибухівки, а інша справа — підсунути різного роду гаджети багатьом тисячам своїх ворогів і далі в ініціативному порядку їх вивести з ладу — це щось абсолютно приголомшливе. Але це вже кінцевий результат. Важлива технологічна компонента, це дуже не просто реалізувати, явно були залучені особливі можливості технологічні й, звичайно ж, оперативна”, — зазначив Шарп.

Після серії вибухів у Бейруті та інших ліванських містах 98-ту дивізію армії оборони Ізраїлю перекинули на північ, у бік Лівану, де базується “Хезболла”, пише The Times of Israel.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив: починається нова фаза війни. А прем’єр-міністр країни Нетаньягу пообіцяв гарантувати безпеку жителів прикордонних районів країни.

“Понад 60 тис. людей відселено, їм платять компенсації, вони живуть у готелях, забезпечується їм житло, виплати. Природно, з роботою там усе стало погано, сільськогосподарські підприємства постраждали або закрилися. Ще десятки тисяч людей, які поблизу, формально не живуть у цій п’ятикілометровій зоні, приблизно тисяч 30, вирішили все ж виїхати. Тож кількість тих, хто по суті став біженцями у своїй країні, наближається до 100 тис. осіб”, — сказав Давид Шарп.

У ніч на 20 вересня ізраїльська армія завдала серії ударів по позиціях “Хезболли” на півдні Лівану. За інформацією ЦАХАЛ, уражено приблизно 30 пускових установок угруповання та об’єкти інфраструктури, де перебувало ще 150 ракетних установок, готових до обстрілу ізраїльської території.

Під час операції Ізраїль завдав удару по Бейруту. У результаті було ліквідовано Ібрагіма Акіль, члена вищого військового керівництва “Хезболли”.

“Ізраїльська армія чітко вирахувала та знищила командувача операціями терористичної організації “Хезболла” Ібрагіма Акіля, а також його елітні частини спецпідрозділу “Радван”. Вони зібралися під землею. І під житловим будинком, у самому центрі кварталу Дахія, використовуючи мирних жителів як живий щит, вони координували дії терористів проти громадян держави Ізраїль”, — заявив представник армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі.

США, Велика Британія та ООН закликали Ізраїль і Ліван до негайної деескалації конфлікту і припинення вогню.

“Якщо ситуація не зміниться, ми ризикуємо стати свідками пожежі, яка може перевершити навіть ті руйнування і страждання, які спостерігалися досі. Ще не пізно уникнути такої нерозсудливості. Ще є можливість застосувати дипломатію, і її потрібно використати без зволікання”, — наголосила у своєму зверненні заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань та питань миротворчості Розмарі Дікарло. 

Як зазначають аналітики, частота взаємних атак Ізраїлю та “Хезболли” значно зросла. А це може призвести до масштабної війни. 

Читайте також: Ізраїль заявив про “нову фазу” війни: ЦАХАЛ зосереджує свої ресурси на північному фронті

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу анонсував військову операцію проти угруповання “Хезболла” на півдні Лівану. 

Прямий ефір