Європарламент закликав країни ЄС зняти обмеження на удари України вглиб РФ — резолюція

Засідання Європейського парламенту. Фото: europarl.europa.eu

Депутати Європарламенту закликали країни Європейського Союзу скасувати обмеження на використання західних систем озброєння проти законних військових цілей на території Росії. Про це йдеться в резолюції на підтримку продовження фінансової та військової допомоги Україні, ухваленій сьогодні, 19 вересня, на сесії парламенту в Страсбурзі, повідомляє спеціальний кореспондент FREEДОМ у Європі.

Документ підтримали 425 депутатів, “проти” — 131, ще 63 — утрималися.

Депутати вважають, що без зняття поточних обмежень Україна не зможе повною мірою реалізувати своє право на самооборону та залишиться вразливою для нападів на мирне населення та інфраструктуру.

“Парламент наголошує, що недостатнє постачання боєприпасів і обмеження на їхнє використання ризикують звести нанівець результати зусиль, докладених дотепер, і висловлює жаль з приводу скорочення обсягу двосторонньої військової допомоги Україні країнами ЄС”, — йдеться в документі.

Депутати Європарламенту нагадали про необхідність виконати зобов’язання з постачання 1 млн снарядів Україні та прискорити постачання зброї, систем ППО і боєприпасів, включно з ракетами TAURUS. 

Вони вважають, що всі країни ЄС і союзники по НАТО мають колективно та індивідуально взяти на себе зобов’язання з надання щорічної військової підтримки Україні в розмірі не менш ніж 0,25% від їхнього ВВП.

Крім того, резолюція закликає держави-члени ЄС зберегти та розширити політику санкцій щодо Росії, Білорусі, а також країн і організацій, що не входять до ЄС, які надають РФ військові та подвійні технології. 

Депутати Європарламенту засудили нещодавню передачу балістичних ракет Іраном у Росію і закликали посилити санкції проти Тегерана та Північної Кореї за їхню участь у підтримці війни РФ проти України.

У резолюції міститься заклик до того, щоб до санкційного списку ЄС додали більше китайських осіб та організацій і вжили більш жорстких заходів для систематичного розв’язання проблеми обходу санкцій.

Також було зазначено, що депутати Європарламенту хочуть, щоб ЄС і партнери-однодумці створили надійний правовий режим для конфіскації російських державних активів, заморожених Євросоюзом у межах зусиль щодо компенсації Україні шкоди, якої вона зазнала.

Читайте також: Дозвіл на удари вглиб РФ Україна ще не отримала, але позитивний ефект уже є — подробиці від Рейтеровича 

Раніше прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер натякнув, що в питанні дозволу Києву на далекобійні удари по території РФ можливі зміни. Конкретні кроки можуть бути озвучені на найближчому засіданні Генеральної асамблеї ООН наприкінці місяця.

Прямий ефір